slučaj pretvorbe "gradskog podruma" sutra na zagrebačkom Općinskom sudu

Na zagrebačkom Općinskom sudu sutra bi trebalo početi suđenje Miroslavu Kutli i šestero suoptuženika zbog navodnih nezakonitosti tijekom pretvorbe "Gradskog podruma".

Početak suđenja već je u dva navrata otkazan zbog nedolaska nekih od optuženika.

Prema optužnici Kutlina "Globus grupa" je navodnim nezakonitostima u pretvorbi stekla više od pola milijuna tadašnjih njemačkih maraka u dionicama "Gradskog podruma", a po drugoj točki optužnice Fond za privatizaciju je oštećen za 460 tisuća maraka jer su se navedene dionice prepisivale po povlaštenoj cijeni.

Tužiteljstvo tvrdi da je Kutle u travnju 1992. potpisao ugovor o nabavci robe i opreme za "Gradski podrum". Ugovorom, koji je supotpisao direktor tog ugostiteljskog poduzeća Dragutin Mužinić, Kutlina se tvrtka "Globus grupa" obvezala nabavljati opremu za "Gradski podrum".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ugovorom o cesiji "Globus grupa" je preuzela i dugovanja "Gradskog podruma" prema drugim dobavljačima. U slučaju da ta tvrtka ne može plaćati nabavu robe "Globus grupi", ali i obveze prema drugim vjerovnicima, Kutlina tvrtka se osigurala odredbom po kojoj je svoja potraživanja pretvarala u vlasnički udio.

Po tvrdnjama tužiteljstva, Kutlina tvrtka je tada počela dostavljati uvećane račune za dostavljenu robu. U tome su, tvrdi tužiteljstvo, bili upleteni Emilijo Žubrinić, Mario Stepinac i Nives Simeunović.

U optužnici se nadalje tvrdi da su neke tvrtke u dogovoru s Mužinićem, te rukovoditeljima "Gradskog podruma" Ilijom Milišićem i Mariom Piškurićem, naplaćivale neisporučenu robu i nepostojeće radove. Oni su optuženi da su ovjeravali račune iako su znali da su lažni.

Svi optuženi su se u istrazi branili šutnjom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara