´Slučaj Riječke banke´: Ponovno saslušane Podobnik i Vlah

NA RIJEČKOM Županijskom sudu danas su u ´slučaju Riječke banke´ ponovno saslušane Snježana Podobnik i Mirta Vlah, obje bivše voditeljice Odjela deviznih sredstava te banke, koje su osumnjičene za zloporabu položaja i ovlasti i krivotvorenje službenih isprava.

Pred istražnom sutkinjom Sajonarom Čulinom obje su se od činjenica nastalih iz proširenja istražnog zahtjeva, koje je Županijsko državno odvjetništvo sudu dostavilo u početku prosinca, branile šutnjom.

Zbog novih okolnosti utvrđenih kriminalističkom obradom Županijsko državno odvjetništvo proširilo je istražni zahtjev domumentima iz kojih ´proizlazi da su Vlah i Podobnik obavile dodatna knjiženja u 2000.´ u odnosu na ona za koja su do sada bile osumnjičene. Obje su netočno knjižile trgovanje deviznim novcem, tj. tzv. devizne arbitraže, prikrivale dobitke iz tog dijela poslovanja, netočno knjižile tečajnice i ´otvorene arbitraže zatvarale otvaranjem novih´. Time su netočno prikazivale ukupno poslovanje banke, navodi se u proširenju istražnog zahjeva.

Podobnik je osumnjičena za netočna knjiženja gotovo 3000 deviznih arbitraža i sudjelovanje u prikrivanju gubitka od 54,3 milijuna dolara, a Vlah za netočna knjiženja 720 deviznih arbitraža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim Vlah i Podobnik za zloporabu službene dužnosti i krivotvorenje dokumenata osumnjičen je bivši glavni diler Eduard Nodilo. Sve troje je nakon šest mjeseci pritvora pušteno i brane se sa slobode.

U pritvoru su od rujna bivši predsjednik i član Uprave Riječke banke Ivan Štokić i Borislav Perožić te direktor Direkcije deviznih sredstava Milojko Tankosić. Osumnjičeni su za lažno prikazivanje poslovanja banke radi stjecanja materijalne koristi.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u početku prosinca produljilo im je pritvor za još 30 dana. Priziv na tu odluku Vrhovni je sud danas odbio kao neosnovanu.

´Slučaj Riječke banke´ još se istražuje, a Hrvatska narodna banka izrađuje konačno izvješće o poslovanju te banke u 2001. i prvim trima mjesecima 2002.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara