´Slučaj Riječke banke´: Štokiću, Perožiću i Tankosiću produljen pritvor

IZVANRASPRAVNO vijeće riječkoga Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Đurđe Jovanić danas je za još 30 dana produljilo pritvor bivšem predsjedniku i članu Uprave Riječke banke Ivanu Štokiću i Borislavu Perožiću te bivšem direktoru Direkcije deviznih sredstava Milojku Tankosiću.

Sva su trojica osumnjičena za kažnjiva djela protiv službene dužnosti, odnosno lažno prikazivanje poslovanja banke radi stjecanja materijalne koristi, tj. novčanih nagrada za dobro poslovanje banke.

U pritvoru su od rujna kad je Županijsko državno odvjetništvo podnijelo istražni zahtjev, a na Županijskom sudu protiv njih pokrenuta istraga.

Prije 30-ak dana Izvanraspravno je vijeće Štokiću, Perožiću i Tankosiću produljilo pritvor za dva mjeseca. Nakon priziva njihovih branitelja Vrhovni je sud odredio da je odluka Vijeća o produljenju pritvora nezakonita te da pritvor ne može biti određen na dva mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U ´slučaju Riječke banke´ za zloporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službenih isprava osumnjičene su još tri osobe - bivši glavni diler banke Eduard Nodilo i bivše voditeljice Odjela deviznih sredstava Snježana Podobnik i Mirta Vlah.

Po procjenama Hrvatske narodne banke (HNB) Nodilo je, trgujući deviznim novcem, uz potporu Podobnik i Vlah Riječku banku oštetio za 98 milijuna dolara. Sve troje u pritvoru su proveli šest mjeseci, a u početku rujna ove godine, budući da optužnica još nije podignuta, pušteni su i brane se sa slobode.

Istraga u ´slučaju Riječke banke´ još traje, pa konačna svota otuđena iz Riječke banke službeno još nije utvrđena.

U Županijskom državnom odvjetništvu do kraja ove godine očekuje se da će biti završeno izvješće koje o poslovanju Riječke banke 2001. i prva tri mjeseca 2002. izrađuje HNB.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara