SLUŠATELJI POSTAJE "CLASSIC FM" ODABRALI NAJDRAŽA UMJETNIČKA DJELA

Slušatelji britanske radio postaje "Classic FM" proglasili su Rodinovu skulpturu "Poljubac" omiljenim "sačuvanim" umjetničkim djelom.

Rodinova skulptura jedno je od tisuću umjetničkih djela iz britanskih galerija koja su sudjelovala u anketi, a neka od njih predstavljena su na velikoj izložbi u Londonu, javlja BBC ovih dana.

Glasovalo je više od 15 tisuća slušatelja postaje "Classic FM", odabirući "Poljubac" za pobjednika.

Slijedi Velazquezova slika "Venera s ogledalom", Canalettova "Regata na kanalu Grande", Constableova "Dolina Dedham" i Rossettijeva "Venus Verticordia".

Neka od tih djela dio su izložbe "Saved!" u londonskoj galeriji Hayward. Njome se slavi 100. obljetnica Nacionalne zaklade za umjetničke zbirke, kojoj je cilj spriječiti da nekoliko tisuća umjetničkih djela nestane iz muzejskih postava ili se prodaju izvan Britanije. Izložba će biti otvorena do 18. siječnja.

Među deset odabranih djela su i Canovine "Tri gracije", Degasova "Mala plesačica", Wiltonov diptih, Renoirov "Trg Clichy" i Leonardova "Djevica i dijete sa Svetom Anom i Svetim Ivanom Krstiteljem".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na popisu sto umjetnina su slike, skulpture, namještaj i predmeti najvećih svjetskih umjetnika.

Rodinov "Poljubac" (1901.-04.) u vlasništvu je muzeja Tate od 1953. Skulptura prikazuje ljubavnike Paola Malatestu i Francescu da Rimini, koje kasnije ubije Francescin ljubomorni suprug.

Priča je to iz Danteova "Pakla" o strasti ljubavnika koja buja dok zajedno čitaju priču o Lancelotu i Guineverei. Ta se knjiga može vidjeti u Paolovoj ruci.

Velazquezov akt iz 17. stoljeća (poznat i kao "The Rokeby Venus") otkupljen je 1906. otkad je izložen u Nacionalnoj galeriji.

To je djelo Zaklada kupila u kampanji kojom je u samo dva mjeseca prikupila 45 tisuća funti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara