Službeni podaci Eurostata: Eurozona izašla iz recesije!

Foto: scx.hu

EUROZONA je izašla iz recesije nakon 18 mjeseci, jer je u razdoblju od travnja do lipnja ostvarila ekonomski rast od 0,8 posto, pokazuju danas objavljeni službeni podaci.

Gospodarstvo 17 zemalja koje koriste euro, u kojima živi oko 340 milijuna ljudi, ojačalo je u drugom tromjesečju ove godine, objavila je agencija Eurostat.
 
U prvom tromjesečju 2013. godine zabilježen je ekonomski pad za 0,2 posto. Na razini čitave EU, gospodarstvo je ojačalo za 0,4 posto u drugom tromjesečju..
 
U usporedbi s drugim kvartalom prošle godine, gospodarstvo eurozone slabije je za 0,5 posto, dok je na razini cijele EU gospodarski učinak isti kao prije godinu dana.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Eurostat navodi da su najbolji ekonomski rezultat u drugom tromjesečju ostvarili Portugal, Njemačka, Velika Britanija, Finska i Litva. Portugalska ekonomija ojačala je za 1,1 posto, a gospodarstva ostalih navedenih zemalja za po 0,7 posto.
 
Najveći pad u drugom tromjesečju zabilježio je Cipar - 1,4 posto, a slijede ga Slovenija sa 0,3 posto, te Italija i Nizozemska s po 0,2 posto.
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara