Smeće s Kašuna šalju županu Sanaderu i gradonačelniku Kerumu

Foto: Paun Paunović/Cropix

"NAŠ GRADONAČELNIK kaže da samo budala radi da ne zaradi, a mi smo odlučili biti budale. Iskoristili smo slobodnu nedjelju da napravimo nešto da nam bude ljepše. Plaža je već donekle bila očišćena kad smo jutros došli, ali smo ipak uspjeli skupiti kamion i pol 'škovaca'. Ima svega, peći, zahodskih školjki, neviđene količina igala i kondoma. To je slika i prilika nebrige za Marjan, smeća taloženog 20 godina, ako ne i duže", kazao je danas u podne na splitskoj plaži Kašuni novinar Jurica Pavičić.

Stotinjak njegovih istomišljenika iz građanske inicijative Za Marjan jutros su prionuli poslu i čistili poznatu splitsku plažu od smeća, a plan je da po jednu vreću odnesu županu Anti Sanaderu i gradonačelniku Željku Kerumu kako bi ukazali na njihovu nebrigu za Marjan.

Sistem ne funkcionira

"Definitivno se pokazalo da ovaj koncesijski sistem ne funkcionira, jer se koncesionar brine za plažu samo onda kad mu je to bitno za posao, dakle u sezoni", ustvrdio je Pavičić.  

Ovaj četvrtak konačno je zakazana tematska sjednica Gradskog vijeća o Prvoj vodi. "Bit ćemo tamo i napravit ćemo pritisak na vjećnike da ozbiljno shvate odluke koje donose", kaže Pavičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duška Boban također je komentirala Kerumovu izjavu da samo budala radi da ne zaradi.

"Gradonačelnik je svojom izjavom uvrijedio aktiviste volontere, ali i sve one koji mare za Marjan, uvrijedio je sve generacije koje su posadile taj Marjan, cijelu jednu tradiciju koju smo baštinili. Marjan je simbol kolektiva, zajedničke težnje da uživamo u ovoj klimi na koju smo toliko ponosni. Ako se Marjan izgradi, ne znam stvarno gdje ćemo mi apsorbirati to naše slavno sunce", drži Boban. 

Sanader i Kerum odgovorni za Marjan

I dalje čekaju da im DORH otkrije dokle su stigli sa svojom istragom za Prvu vodu. "Po novom GUP-u i Kašuni su spremni za građevinsku doradu. Postavljam pitanje javnoj ustanovi Park šume Marjan. Što su oni napravili, koga šalju da je održavaju. Navodno ne mogu izdati nalog Čistoći da očiste plažu. Pa što onda rade, kakve su njihove ingerencije?", pita se Boban. 

Vreće smeća odvoze Kerumu i Sanaderu, jer drže lokalnu upravu odgovornom za loše stanje na Marjanu.

"Plaža je pomorsko dobro, znači, odgovorna je županija, no isto tako imamo informaciju da Županija plaća Gradu 800 tisuća kuna za održavanje plaža, što se očito ne radi. Ako ne donesu moratorij na gradnju do donošenja PPPPO-a, oni su ti od kojih danas štitimo Marjan", zaključila je Boban. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara