Smijenjena upraviteljica pulskog zatvora

Upraviteljica pulskog zatvora Ingrid Popovski Cukon danas je razriješena dužnosti zbog puštanja na dopust višestrukog silovatelja Roberta Kolara (30) koji je osumnjičen da je za vrijeme izbivanja iz zatvora silovao dvije djevojke.

Upraviteljicu pulskog zatvora dužnosti je razriješila ministrica pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Ingrid Antičević Marinović koja je protiv Ingrid Popovski Cukon pokrenula i stegovni postupak zbog teške povrede službene dužnosti, priopćeno je iz Ministarstva pravosuđa.

Kao razlog za takvu odluku navodi se da upraviteljica zatvora prilikom odlučivanja i odobravanja pogodnosti izlaska zatvorenika nije ispoštovala sve odredbe kako je to za takve slučajeve predviđeno Zakonom o izvršenju kazne zatvora.

Nepravilno postupanje utvrđeno je inspekcijskim nadzorom Središnjeg ureda Uprave za zatvorski sustav, kaže se u priopćenju.

Za privremenog upravitelja zatvora ministrica je postavila načelnika Odjela osiguranja pulskog zatvora Josipa Breškog.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Robert Kolar iz Umaga pušten je prije desetak dana na dopust iz pulskog zatvora u kojemu izdržava petogodišnju kaznu zbog silovanja 25-godišnje djevojke iz Umaga, u studenome 1999.

Sumnjiči ga se da je za vrijeme dopusta na lukobranu Gradske luke u Umagu silovao dvije djevojke.

Po pisanju medija, odobrenje za dopust Kolaru potpisala je upraviteljica pulskog zatvora ali bez prethodnog mišljenja Županijskog državnog odvjetništva i Centra za socijalni rad, na što je po zakonu bila dužna.

Robert Kolar prvi je put osuđen za silovanje 1993. Tada je, također na lukobranu Gradske luke u Umagu, silovao 13-godišnju djevojčicu, za što je kažnjen s četiri godine zatvora. U travnju 1998. osuđen je na jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog pokušaja silovanja, a 2000. na pet godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara