Smijenjeni pomoćnici J. Kosor primat će dužnosničku plaću

Smijenjeni pomoćnici J. Kosor primat će dužnosničku plaću

NAKON što su razotkrivene financijske malverzacije Marijana Križića, bivšeg državnog tajnika i Štefanije Bortek-Knešaurek, bivše pomoćnice Jadranke Kosor, oboje su razriješeni dužnosti, no prema postojećem zakonu sljedećih godinu imaju pravo na dužnosničku plaću.

Razriješeni državni tajnik Marijan Križić mogao bi, nakon samo tjedan dana dužnosničkog staža, sljedećih šest mjeseci primati oko 23.200 kuna, a nakon toga još šest mjeseci pola plaće odnosno 11.600 kuna. A razriješena pomoćnica Jadranke Kosor Štefanija Bortek-Knešaurek primat će prvih šest mjeseci plaću u iznosu od 18.800 kuna, dok će u drugih šest mjeseci također primati pola plaće, piše Jutarnji list.

SDP-ov zastupnik Mato Arlović izjavio je kako Zakon ne propisuje koliko dugo osoba treba biti dužnosnik da bi ostvarila pravo na punu plaću tijekom prvih šest mjeseci, i 50% plaće tijekom dugih šest mjeseci, dodajući kako je ovo prvi slučaj da su dužnosnici razriješeni nakon što se otkrilo da se protiv njih vodi kazneni postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček izjavio je kako će provjeriti zakone i tada odlučiti kako će dalje postupati s Križićem i Bortek-Knešaurek, prenosi Jutarnji.

Protiv Marijana Križića i Štefanije Bortek-Knešaurek vodi se kazneni postupak zbog sumnje da su u razdoblju od 1997. do 2000., kada su vodili Državni zavod za obitelj, zlouporabom položaja i ovlasti, stekli neimovinsku i imovinsku korist, za što je predviđena kazna do 10 godina zatvora.

Tjednik Globus došao je u posjed dokumenata prema kojima su pomoćnici Jadranke Kosor tijekom ´98. i ´99. godine protuzakonito financirali Crkvu, te su različitim crkvenim uredima isplatili oko 400.000 kuna s računa Zavoda za obitelj, iako je svrha Zavoda za obitelj bila transfer novca za dječje doplatke i porodiljine naknade, te izrada prijedloga nacionalnih strategija za obitelj i mlade, poticanje osnivanja savjetovališta i obiteljskih centara.

Izvor fotografije: Globus

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara