SMIRILA SE SITUACIJA U BOLIVIJI

Prvi put u tjedan dana, u Boliviji su u subotu ponovno vozili autobusi, letjeli zrakoplovi i oživjele tržnice nakon što je predsjednik Gonzalo Sanchez de Lozada dan ranije, prisiljen nasilnim prosvjedima, podnio ostavku. L

Mnogi od desetaka tisuća bolivijskih Indijanaca, radnika i poljoprivrednika, koji su opsadom glavnoga grada prisilili de Lozadu da odstupi s dužnosti, vratili su se u svoja sela u prekrcanim kamionima.

U glavnom gradu La Pazu, prema mjesnom radiju, ponovno su oživjele tržnice, postupno se otvaraju benzinske crpke, a glavnim ulicama ponovno voze taksiji i autobusi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prosvjednici su cijelu Boliviju paralizirali cestovnim blokadama koje su prekinule opskrbu hranom i gorivom. Procjenjuje se da je u sukobima sa snagama sigurnosti poginulo 74 ljudi.

Novi bolivijski predsjednik, Carlos Mesa, dosadašnji potpredsjednik, odmah je nakon prisege u petak navečer obećao raspisati prijevremene izbore.

Obećao je također da će se posvetiti problemima Indijanaca i raspisati referendum o izvozu prirodnog plina u SAD preko luka tradicionalnog suparnika Čilea, što je i bio ključni zahtjev prosvjednika. Najavio je i reformu zakona o energetici koji stranim kompanijama u Boliviji trenutačno omogućuje goleme profite.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara