Smiruju se požari kod Dubrovnika, gori kod Vranskog jezera

Smiruju se požari kod Dubrovnika, gori kod Vranskog jezera

U TIJEKU je gašenje požara koji je oko 10 sati izbio kod mjesta Vrana na Vranskom jezeru, a smirivanjem bure, smirili su se i požari na dubrovačkom području. Aktivan je samo na Srđu, no ne prijeti kućama, saznajemo iz OSV-a Divulje. Dubrovačka šumarije izvijestila je kako je požar zahvatio oko 3000 hektara.

U pomoć gasiteljima kod Vranskog jezera trebao bi pristići kanader, koji je zatražen zbog mina koje su razasute po tom području, pa je ono nepristupačno zemaljskim snagama.

No, nakon četiri dana borbe sa vatrenom stihijom, i sinoćnjeg razbuktavanja zbog bure, gasiteljima na dubrovačkom području, vremenske prilike napokon idu na ruku. Vjetar je oslabio pa su i požari, osim onoga na Srđu koji i dalje gori ali se ne približava kućama, stavljeni pod njihov nadzor. Zbog požara bez struje su ostala mjesta Bosanka, Donji Brgat, Srebreno i Plat.

Na području požarišta u Dubrovniku i Župi Dubrovačkoj požare gase jedan helikopter, jedan Air Tractor i dava kanadera. oni pomažu gasiteljima na saniranju požarišta na rubnim dijelovima i na dijelovima gdje je bila šuma i gusto raslinje.

U gašenju sudjeluju vatrogasci iz Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, Splita i Splitsko-dalmatinske županije, Zadra, Šibenika i Pelješca, te gasitelji Hrvatske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubrovačke Šumarija: Opožareno 2965 hektara

U Dubrovniku je danas održana i sjednica Gradskog poglavarstva na kojoj je bilo riječi o sanaciji posljedica požara te je upozoreno na neke pogreške koje su se dogodile tijekom požara.

Rečeno je da je na Bosanki pogreškom zatvoren vodovodni ventil, dok u naseljima Šumetu u Rijeci dubrovačkoj i Čibači u Župi dubrovačkoj nije bilo vode zbog izgorjelih elektroinstalacija, prenosi HRT.

Prema prvim podacima iz dubrovačke Šumarije, vatrena je fronta na dubrovačkom području zahvatila površinu od 2965 hektara.

I.K./A.B.
Foto: Momir Jelovac

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara