Smrt pritvorenika na Bilicama nema veze sa smjenom ravnatelja

Foto: Arhiva

OD POČETKA ožujka splitskim zatvorom Bilice upravlja Marinko Bujas, dosadašnji šef osiguranja zatvora u Zadru. Dugogodišnji ravnatelj splitskog zatvora Tihomir Jakelić je sad njegov pomoćnik.

Redovna rotacija

Smjena na čelu zatvora apsolutno nema nikakve veze sa smrtnim slučajem koji se na Bilicama dogodio prije dva i pol mjeseca, već se radi o unaprijed isplaniranoj redovnoj rotaciji, uvjerava Branko Peran, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa.

Kontrola je istraživala slučaj i utvrdila da nije bilo propusta. Što se Uprave tiče, sve je jasno. Tridesettrogodišnjeg pritvorenika, koji je na Bilicama izdržavao zatvorsku kaznu, vodili su u bolnicu nakon što mu je pozlilo. Liječnik koji ga je pregledao nije našao potrebnim da ga hospitalizira. Pritvorenik je vraćen u zatvor, 18 sati kasnije bio je mrtav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Progutao previše metadona?

Slobodnoj Dalmaciji javili su se njegovi cimeri. Uzrujani su što se slučaj zataškao, uvjereni su da čuvari nisu odradili svoj posao kako su trebali.

Ravnatelj Peran to kategorički demantira, upozorava da čuvari zatvora nisu osobe koje mogu donijeti odluku o liječenju pritvorenika.

Pokojni je, inače, imao narušeno zdravlje, a bio je na metadonskoj terapiji. Čini se da je odjednom progutao previše toga.

Splitski zatvor stalno potresaju nekakvi slučajevi. Godišnje u prosjeku umre po jedan pritvorenik, česti su i slučajevi samoozljeđivanja. Zatvor je prepunjen, a lani se otkrilo i kako je jedan od pravosudnih čuvara za sitan novac švercao mobitele pritvorenicima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara