Smrt Saše Dabetić ostavila prazninu na sceni hnk

BURNIM aplauzom nakon gledanja videoulomka iz predstave "Dibuk", u kojoj je Saša Dabetić odigrala svoju posljednju ulogu, prijatelji, kolege i štovatelji oprostili su se na današnjoj komemoraciji od te ugledne dramske umjetnice.

Smrt glumca je i smrt njegovih uloga, kazao je intendant HNK Mladen Tarbuk u povodu smrti prvakinje drame tog kazališta Saše Dabetić, koja je preminula 25. kolovoza u Zagrebu u 65. godini života.

Dodao je kako iza takve glumice ne ostaje samo praznina u ansamblu, već i praznina na sceni.

Odigrala je gotovo sto uloga na daskama HNK, a da nikada nije dovela u pitanje vjernost toj kući, ustvrdila je ravnateljica Drame HNK Sanja Ivić. Generacija glumaca s kraja 70-ih godina sjeća je se po ulogama u Dundi Maroju, ali, kako je naglašeno, ipak je najviše pamte po ulozi Vijane u "Kiklopu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samozatajna i nenametljiva živjela je za kazalište, živo zainteresirana za svakog mladog glumca, koji bi danas trebao nastaviti tamo gdje je ona stala, naglasio je predsjednik Udruženja dramskih umjetnika Goran Grgić.

Dramska umjetnica Saša Dabetić rođena je 21. kolovoza 1938. u Zagrebu, gdje je i studirala na Akademiji za kazališnu umjetnost. U HNK-u, na čijim je daskama provela 40 godina, Saša Dabetić ostvarila je niz zapaženih uloga.

Njezinom je smrću nestala Vivijana iz "Kiklopa" Ranka Marinkovića i Koste Spaića, te stotine žena iz djela Shaekspearea, Duerenmatta, Dostojevskog, Ostrovskog, Labichea, Matkovića, Beaumarchaisa, Giraudouxa, Krleže, Molierea, Pirandella, Držića, Pintera, Geneta, Sofokla, Rostanda, Gundulića, Price, Feydeaua i drugih.

Posljednji ispraćaj te istaknute dramske umjetnice bio je 28. kolovoza na Mirogoju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara