Smrt Stevea Jobsa izazvala pad Appleovih dionica za više od pet posto

Smrt Stevea Jobsa izazvala pad Appleovih dionica za više od pet posto

Foto: AFP

VIJEST o smrti osnivača Applea Stevea Jobsa srušila je danas ujutro dionice te tvrtke za više od pet posto na burzi u Frankfurtu.

Vizionar i genije Steve Jobs sinoć je umro od raka u 56. godini. Appleove dionice se tijekom jutra malo porasle te su sada na vrijednosti od 273 eura, što je 3,5 posto niže od vrijednosti prije Jobsove smrti. Najniže su se spustile do 270 eura. Appleovim dionicama se nije trgovalo u Londonu, a očekuje se da će im niža vrijednost biti kada se otvori burza na Wall Streetu, piše Guardian. 

Apple je ovog ljeta bio najvrjednija kompanija na svijetu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tijekom ovog ljeta je Apple nakratko bio najvrjednija kompanija na svijetu, a čelo te ljestvice je preuzela od naftnog diva Exxon Mobilea. Appleovi prihodi su sa 7,1 milijarde dolara u 1997. godini porasli na 65,2 milijarde ove godine.

Jobs je izbačen iz kompanije 1985. godine te se vratio 1997. godine. O njegovim sposobnosti govori činjenica da je tada Apple bio blizu bankrota i vrijedio je samo 2 milijarde dolara. No tada su se pojavili prvi iMacovi pa 2001. godine prvi iPodovi.

Od Jobsova povratka narasli za 9 tisuća posto

Cijena Appleovih dionica je porasla za više od 9 tisuća posto od kada se vratio 1997. godine. U posljednje dvije godine Apple je udvostručio cijenu svojih dionica, dok je Microsoft rastao za samo 5,1 posto, a Intel za 14 posto. U istom razdoblju je Hewlett-Packard pao za čak 48 posto vrijednosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara