SMRZAVANJE MAJČINOG MLIJEKA SMANJUJE MU POZITIVNE UČINKE

Držanje majčinog mlijeka u hladnjaku više od 48 sati ili njegovo zamrzavanje smanjuju mu zdravstvenu korist koja je posebno važna za prerano rođenu djecu, objavljeno je ovoga tjedna.

Novo istraživanje koje su proveli znanstvenici iz Sjedinjenih Država pokazuje da majčino mlijeko držano u hladnjaku sadrži manje antioksidansa od svježeg majčinog mlijeka ili zamjenskih dječjih formula.

"Utvrdili smo da svježe majčino mlijeko ima najviše antioksidansa, koji se s vremenom držanja u hladnjaku smanjuju", rekao je profesor Thomas Hegyi iz Robert Wood Johnson Medical School u New Brunswicku, New Jersey.

Antioksidansi su molekule koje smanjuju štetu koju stanicama nanose slobodni radikali.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hegyi i njegov tim testirali su antioksidanse kod pet vrsta zamjenskog mlijeka, svježeg majčinog mlijeka i mlijeka koje je stajalo 48 sati odnosno sedam dana.

Svježe mlijeko imalo je najviše antioksidansa - što je duže stajalo i što je niža bila temperatura to je tih molekula bilo manje, dodaje se u izvješću objavljenom u listu Archives of Disease in Childhood.

(Hina) xmaš ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara