Smrznuta svinjetina stajanjem značajno gubi na kvaliteti, ali je zdravstveno ispravna?

U SREDIŠNJEM Dnevniku HTV-a u subotu je navečer objavljeno kako Hrvatska uvozi svinjetinu koja se prema hrvatskim propisima smije koristi u prehrani, dok je takvu svinjetinu u europskim zemljama zabranjeno upotrebljavati.

No, Ministarstvo poljoprivrede demantira takve navode HTV-a, te tvrdi kako je zdravstvena ispravnost svinjetine, koja je zamrznuta šest mjeseci, neupitna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Svo to meso iz uvoza, bez obzira na podatke na deklaraciji, testira se na zdravstvenu ispravnost. Tek kada se pokaže da je s mesom sve u redu ono odlazi isključivo u preradu u mesne prerađevine" - rekao je za Novi list glasnogovornik Ministarstva Mladen Pavić.

No, ako je ta svinjetina zdravstveno ispravna postavlja se pitanje zašto se koristi isključivo za preradu u mesne prerađevine.

Pavić je dodao kako smrznuta svinjetina stajanjem značajno gubi na kvaliteti, no tvrdi kako niti u Europi ne završava u kafileriji, već se može kupiti po vrlo niskoj cijeni. Pavić je rekao i kako je bilo pokušaja uvoza nekvalitetne smrznute svinjetine i njenog predeklariranja, no to je, tvrdi on, spriječeno.

Pavić dodaje kako je novinar HTV-a zloupotrijebio informacije koje je dobio od Ministarstva poljoprivrede, a vi sami odlučite kome ćete vjerovati. 

U središnjem Dnevniku HTV-a objavljeno je kako se najčešće uvozi svinjetina zamrznuta 120-150 dana, a kako su cijene takvog mesa u zemljama EU vrlo male, očito je da se radi o velikoj zaradi, te da je upravo i samo novac razlog za uvoz mesa koje se u zemljama Europske unije navodno baca. Hrvatska navodno uveze oko 15000 tona takvog mesa godišnje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara