Snage EU u Makedoniji: Budućnost europske obrambene politike

FRANCUSKI premijer Jean-Pierre Raffarin rekao je u srijedu, tijekom dvosatnog posjeta europskim vojnicima razmještenim potkraj ožujka u Makedoniji, kako bi takav model mogao biti znakovit za budućnost europske obrambene politike.

"Europa koja je prošla kroz međunarodne tenzije, to ne treba skrivati, treba u ovoj inicijativi vidjeti perspektivu, dakle rješenje za budućnost", kazao je Raffarin ne spominjući izravno iračku krizu.

"Moj današnji posjet pokazuje angažman Francuske u ovom europskom projektu", rekao je Raffarin nakon posjeta lokalnom sjedištu EUFOR-a u Skoplju, prve organizirane europske vojne snage, koje su ondje potkraj ožujka zamijenile NATO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ovdje možemo vidjeti konkretan primjer preoblikovanja nečeg što bi mogla biti europska obrambena i sugurnosna politika", rekao je Raffarin podsjetivši kako su sukobi u istočnoj Europi početkom 90-ih pokazali "nemoć" Europe.

Raffarin je istaknuo kako akcija u Makedoniji "pokazuje konkretan operativni karakter europske sigurnosne i obrambene politike" te kako "Europljani djeluju na terenu".

(Hina) mh br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara