Snajperist je bio spreman srediti Pukanića u slučaju da ga bomba ne ubije

Tekst: H.A. / J.C.
Foto: Index

NAKON dovršene istrage, USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu, podigao optužnicu protiv Roberta Matanića, Luke Matanića, Amira Mafalanija, Željka Milovanovića, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića zbog počinjenja dva kaznena djela teškog ubojstva, teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti i kaznenog djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela.

Istovremeno je Specijalno tužiteljstvo u Beogradu podiglo optužnicu protiv Joce Amsterdama, a istom se optužnicom terete i Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović koje Srbija optužuje da su kao članovi Jocićeve grupe sudjelovali u Pukanićevom ubojstvu. Agenciji Tanjug to je potvrdio specijalni tužitelj Miljko Radisavljević koji kaže da se Jocić, Milovanović i Kuzmanović terete za zločinačko udruživanje i teško ubojstvo, te im prijeti do 40 godina zatvora.

Kako je priopćio USKOK oni se terete da su kao pripadnici zločinačke organizacije, iz koristoljublja usmrtili Ivu Pukanića i Niku Franjića, te eksplozijom izazvali opasnost za život ljudi i imovinu i prouzročili imovinsku štetu velikih razmjera.

Joca Amsterdam Đuroviću platio 1,5 milijuna eura za organizaciju ubojstva

Kao naručitelja ubojstva USKOK tereti Sretena Jocića, koji je Đuroviću platio milijun i 500 tisuća eura za organizaciju atentata na Ivu Pukanića a kako bi Pukanić prestao pisti o o djelovanju više kriminalnih grupa na prostorima bivše Jugoslavije i njihovoj međusobnoj povezanosti.

Dogovorena još dva ubojstva

Osim navedenog, dogovoreno je ubojstvo još dviju nepoznatih osoba na području Zagreba. U razdoblju od kraja svibnja do kraja listopada 2008. godine, Slobodan Đurović je dogovorio sa Robertom Matanićem da okupi osobe od svog povjerenja koje će izraditi i realizirati plan ubojstva Ive Pukanića. U realizaciji plana Robert Matanić je, zajedno s Lukom Matanićem i Amirom Mafalanijem, dogovorio pribavljanje sredstava za praćenje i stalno nadziranje kretanja Ive Pukanića, kao i njihovo sudjelovanje u neposrednom praćenju, te smještaj za Željka Milovanovića i Bojana Gudurića koji su radi ubojstva Ive Pukanića došli iz inozemstva u Zagreb.

Oni su bili zaduženi za pribavljanje eksplozivne naprave i oružja, za dnevno praćenje kretanja Ive Pukanića i određivanje načina izvršenja ubojstva. Na zajedničkim sastancima, koje su održavali u stanu Roberta Matanića u Zagrebu, na osnovu praćenja kretanja Ive Pukanića, dogovorili su da će ubojstvo počiniti 23. listopada 2008. na parkiralištu NCL Medija Grupe, koje su prethodno obilazili i nadzirali Luka Matanić i Amir Mafalani. Na zajedničkim sastancima je sudjelovao i Slobodan Đurović, koji je donosio novac i plaćao sve troškove nabave oružja, uređaja za praćenje, automobila i motocikla, te je nadzirao pripreme za ubojstvo Ive Pukanića.

Gudurić imao spreman snajper ako bi Pukanić i nakon eksplozije bio živ

Eksplozivnu napravu koja se aktivira na daljinu prethodno je nabavio Željko Milovanović te ju je 23. listopada 2008., oko 12,40 sati, na parkiralište NCL Media Grupe kojim se koristio Ivo Pukanić, dovezao skuterom kojeg je prethodno nabavio s Robertom Matanićem. Skuter je potom parkirao u neposrednoj blizini automobila za kojeg su praćenjem utvrdili da ga koristi Ivo Pukanić, da bi zatim jedan ili više okrivljenika čekali u neposrednoj blizini kako bi pravodobno aktivirali eksplozivnu napravu. Za to vrijeme je Bojan Gudurić, s tavana zgrade u Palmotićevoj ulici, naoružan puškom s optičkim nišanom, promatrao parkiralište u cilju da usmrti Ivu Pukanića ako bi eksplozivna naprava zatajila.

Kad su vidjeli da Ivo Pukanić i Nikola Franjić izlaze iz zgrade NCL Media Grupe i dolaze do automobila, u 18,27 sati, aktivirali su eksplozivnu napravu uslijed čega je došlo do snažne eksplozije od koje su Ivo Pukanić i Nikola Franjić zadobili ozljede od kojih su odmah preminuli. Tom prilikom su tjelesne ozljede zadobili i dvojica zaposlenika NCL Media Grupe koji su se nalazili na radnim mjestima, dok su parkirana vozila te stambeni i drugi objekti znatno oštećeni. U optužnici je predloženo produljenje pritvora protiv svih okrivljenika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara