Snalažljivi turisti putem Interneta razmjenjuju slovenske vinjete

INOZEMNE turiste koji prema hrvatskoj obali putuju preko Slovenije, slovenska policija dočekuje sa pitanjem: "Gdje su vam vinjete?". Ljutiti zbog činjenice da za prelazak preko Slovenije moraju platiti čak 35 eura, koliko stoji polugodišnja vinjeta, Nijemci, Austrijanci i Talijani dosjetili su se kako nadmudriti Slovence - preprodaju rabljene vinjete na eBayu.

Tako se trenutno na njemačkim stranicama tog poznatog aukcijskog portala nudi čak "41 neoštećena polugodišnja vinjeta", i to po cijeni znatno manjoj od one službene - od 20 do 30 eura. Slično je i u Austriji i u Italiji.

A Hrvati ne varaju?

Prema pisanju slovenskog lista Delo, slovenska Agencija za autoceste svjesna je toga da turisti čine sve kako bi ih prevarili, jer su već u više navrata kontrolori uhvatili strance bez vinjeta, prodali im vinjetu po regularnoj cijeni, a potom ih kasnije morali kazniti jer vinjetu nisu uopće zalijepili na vjetrobransko staklo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, postoji pregršt načina za "lažno lijepljenje" vinjeta - vozači ih često zalijepe bez skidanja zaštitne folije, npr. kremom za ruke, ili prije lijepljenja vinjete na staklo pokupe nešto prašine i vlakana s odjeće tako da vinjetu kasnije s vjetrobranskog stakla mogu skinuti bez većih problema, i što je najvažnije - neoštećenu.

To je Slovencima zadalo nove glavobolje pa sad kontrolori ne samo da moraju provjeravati ima li vozač zalijepljenu vinjetu, već moraju provjeravati i je li ona pravilno zalijepljena, što i nije uvijek lako. Uhvate li vozača u prijevari, prijeti mu kazna od 150 eura.

Zanimljivo je to što slovenski mediji kao prevarante navode samo Talijane, Nijemce i Austrijance, dok Hrvate uopće ne spominju, što bi značilo da ili su Hrvati toliko pošteni pa svi kupe originalne vinjete ili su toliko sposobni pa ih Slovenci nikad ne uhvate.

I.M.
Foto: AFP (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara