Snažan napad britanskog tabloida na europski ustav

Snažan napad britanskog tabloida na europski ustav
TABLOID The Sun, najtiražniji na britanskom tržištu, snažno je napao prijedlog europskog ustava, samo nekoliko sati prije početka summita u Bruxellesu koji bi trebao donijeti tekst temeljnog ustroja zajednice što će iduće godine u svome sastavu imati 25 zemalja.

"Nema više kapitulacije", piše na naslovnici tabloid koji optužuje britanskog premijera Tonyja Blaira da se priprema "prodati" Veliku Britaniju potpisivanjem novog Ustava Europske unije.

Sun, koji je poznat po svojim europskeptičnim stajalištima, ponovo traži od Blaira da organizira u Britaniji refrendum o europskom ustavu, a što je premijer dosad odbijao.

"S kojim pravom Blair pokušava uništiti sekularnu parlamentarnu demokraciju kojoj je svijet zavidio i još uvijek zavidi", piše list koji drži da većina Britanaca želi referendum o tome pitanju, a Blair se o tu volju oglušuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"To nije ponašanje jednog demokrata, već jednog diktatora", optužuje list, koji je snažno podupro laburističku stranku Tonyja Blaira na izborima 1997.

Britanija je prije summita napomenula da odbija žrtvovati svoje pravo veta u mnogim ključnim pitanjima: vanjskoj politici, obrani, politici zapošljavanja i rada te poreznoj politici.

Za Sun, potpis na novi ustav bio bi prvi korak k situaciji u kojoj će se Europskoj uniji oktrorirati poražavajuća politička moć i time utrti put za "centraliziranu euoropsku državu".

Konzervativni The Times ocjenjuje da je prijedlog ustava "velik, nerazumljiv dokument, zbunjujuć za čitatelja i nedostupan za biračko tijelo Europe, koji ne odgovara jasno na temeljno pitanje na koje jedan ustav mora odgovoriti a to je, tko je zaista vlast?" "Ne bio bio poraz ako bio se gospodin Blair... vratio kući bez sporazuma. To bi bio, zapravo, jedini prihvatljiv izlaz", zaključuje The Times.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara