Snažan porast zapošljavanja u Sjedinjenim Državama

BROJ zaposlenih u Sjedinjenim Državama neočekivano snažno je porastao u listopadu, čime je već treći mjesec u nizu ubrzan oporavak tržišta radne snage u Americi od nakon njegova najvećeg pada od Drugog svjetskog rata.

Broj zaposlenih porastao je u listopadu za 126.000, izvijestilo je u petak američko ministarstvo rada, čime je nezaposlenost pala na 6,0 posto s rujanskih 6,1 posto.

Ekonomisiti su očekivali da će broj zaposlenih rasti za oko 58.000 mjesečno i stopa nezaposlenosti ostati na 6,1 posto.

Broj zaposlenih u Sjedinjenim Državama je ipak još uvijek za 2,4 milijuna manji nego u ožujku 2001. kada je započela recesija. Recesija i gubitak radnih mjesta poklopili su se s dolaskom predsjednika Geroge W. Busha u Bijelu kuću.

Vijest o zapošljavanju ide na ruku Bushu koji tvrdi da su njegova tri smanjenja poreza od 2001. potaknula oporavak američkog gospodarstva koje će konačno dovesti i do rasta zapošljavanja.

"Oduševljeni smo", rekao je Gregory Mankiw, predsjednik Vijeća ekonomskih savjetnika Bijele kuće. "Mislim da ćemo vidjeti nastavak snažnog rasta zapošljavanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najnovije izvješće o zapošljavanju otežava posao demokratskim predsjedničkim kandidatima koji su okrivljivanje predsjednika Busha za visok gubitak radnih mjesta stavili u središte svojih predizbornih kampanja.

Ekonomisti na vijest o zapošljavanju ipak primjećuju da taj rast još uvijek nije dovoljno snažan da apsorbira broj od 150.000 novih radnika koji se na tržištu pojavljuju svakoga mjeseca.

Mada se američko gospodarstvo oporavlja već neko vrijeme, taj oporavak nije dosad pratio i odgovarajući rast zapošljavanja.

Posljednji eksplozivni rast američke ekonomije u prethodnom tromjesečju od 7,2 posto prislio je još veće ubrzavanje proizvodnje i ipak stvorio potražnju za radnom snagom.

Ukupno je oko 8,8 milijuna Amerikanaca bilo nezaposleno u listopadu, priopćilo je ministarstvo rada.

(Hina) sl dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara