Snažan potres pogodio indonezijski otok Sulawesi

Snažan potres pogodio indonezijski otok Sulawesi

SNAŽAN podmorski potres magnitude 6.6. po Richterovoj ljestvici pogodio je u nedjelju indonezijski otok Sulawesi.

Indonezijske vlasti odmah su uputile stanovnicima upozorenje da napuste obalna područja kao mjeru opreza, iako nakon potresa nije uslijedio novi tsunami.

Jugozapadnu obalu indonezijskog otoka Jave tek prošli ponedjeljak pogodio je sličan podmorski potres nešto veće jačine (magnitude 7,7 po Richterovoj ljestvici), nakon čega je uslijedio tsunami, a koji je odnio više od 650 života.

O šteti koja je nastala tijekom posljednjeg potresa još uvijek nema podrobnijih izvještaja.

Iz indonezijske vlade pristižu informacije kako je najnoviji potres bio magnuitude 6,6 po Richterovoj ljestvici. Oprečno tom podatku, američki su seizmolozi izmjerili potres magnitude 6,1 po Richterovoj ljestvici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obalna policija kao i mornarički čamci još uvijek tragaju za tijelima stradalih pri udaru tsunamija prošli tjedan, no visoki valovi u nedjelju su onemogućili potragu te je ona do daljnjega zaustavljena.

Kako javljaju agencije, život na jugozapadnoj obali Jave vraća se u normalu, iako se većina ljudi i dalje zbog straha nije vratila svojim domovima.

Indonezijski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono obećao je kako će se povećati napori da se izgradi bolji centar za rano predviđanje tsunamija, pogotovo nakon što je njegova vlada u posljednjih nekoliko dana postala žarištem napada zbog toga što Indonežani prošli tjedan nisu bili na vrijeme upozoreni na nadolazeći tsunami.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara