Snažna potpora Rima ulasku Hrvatske u EU

ITALIJA bezrezevno i snažno podupire ulazak Hrvatske u Europsku uniju, rekao je Carlo Giovanardi, ministar za odnose s Parlamentom u vladi desnog centra Silvija Berlusconija.

Predstavljanju hrvatskog zahtjeva za ulazak u EU u utorak navečer prostorijama udruženja stranih novinara u Rimu, čuvenoj Stampa Esteri, prisustvovao je i ministar Giovanardi, a ministar za poljodjelstvo i šumarstvo Giovanni Alemano uputio je pismo u kojem daje punu potporu što skorijem ulasku Hrvatske u Uniju. Isto mišljenje s njima dijeli i bivši podtajnik ministarstva vanjskih poslova u vladi lijevog centra Umberto Ranieri, koji je također prisustvovao predstavljanju CD-roma s podacima o Hrvatskoj u povodu predstavljanja zahtjeva za ulaskom u EZ.

Giovanardi je naglasio kako je u dijelu hrvatskog tiska izneseno da Italija postavlja uvjet vraćanja imovine talijanskim izbjeglicama za potporu ulasku u EU.

´To nije istina. Jedno je potpora koja je bezuvjetna, a druga je stvar rješavanje povrata imovine talijanskim izbjeglicama. A i tu će se talijanska vlada pridržavati postignutih međunarodnih sporazuma´, ponovio je Giovanardi.

´Postoji mješovita hrvatsko-talijanska komisija i unutar nje treba vidjeti da li postoje slučajevi koji nisu obuhvaćeni međunarodnim sporazumom i koji se mogu rješiti povratom imovine´, rekao je Giovanardi.

Hrvatski veleposlanik u Rimu Drago Kraljević je predstavio hrvatske mogućnosti, a zatim je govorio i Predrag Matvejević, profesor rimskog sveučilišta ´La Sapienza´ i član posebne komisije za Mediteran pri predsjedniku Europskog povjerenstva Romanu Prodiju. Matvejević je naglasio sličnosti Italije i Hrvatske kao dvije zemlje koje povezuje velika kultura.

O mogućnostima Hrvatske i potrebi da EU što prije odgovori na hrvatsku molbu govorio je Gianfranco Martini, predstavnik

europskih komisija za regionalnu i lokalnu suradnju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara