Sndikati će za desetak dana početi provedbu referenduma o općem štrajku

SINDIKALNE središnjice za desetak će dana početi provedbu referenduma o općem štrajku među svojim članstvom, najavio je danas predsjednik Udruge radničkih sindikata Boris Kunst.


Izjašnjavanje radnika o mogućem štrajku vrlo je važno jer je to jedini način da Vlada odustane od predloženog smanjivanja radničkih prava, rekao je Kunst na konferenciji za novinare.

Pet sindikalnih središnjica prekinulo je prekjučer pregovore o izmjenama ZOR-a jer Vlada, opravdavajući se obvezama prema međunarodnim financijskim ustanovama, nije uvažila njihove prijedloge oko otpremnina, otkaznih rokova i naknada za nezaposlene.

"Vlada je dosad uporno tvrdila da nije preuzela obveze od Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, no to se pokazalo farsom jer je ipak priznala da zbog tih obveza nema dovoljno prostora za pregovore sa sindikatima", istaknuo je Kunst.

Sindikalci očekuju idućega tjedna sastanak s premijerom Ivicom Račanom na kojem će ispitati koliko je Vlada spremna na kompromis, no Kunst sumnja da će Račan popustiti bez velikog pritiska.

Sindikati inzistiraju na pitanju otpremnina, otkaznih rokova i naknada za nezaposlenost jer bi predloženim izmjenama ZOR-a najviše bili oštećeni stariji radnici, ustvrdio je Kunst.

Vlada predlaže smanjenje otpremnina sa sadašnje polovice plaće na trećinu plaće po godini staža, ali najviše šest plaća, tako da bi otpremnina najviše iznosila 32.000 kuna.

Zbog toga će se, upozorava Kunst, otpremnine radnika s 25 godina staža smanjiti za 14.000 kuna, s 30 godina staža za 23.000 kuna, a s 40 godina staža čak za 42.000 kuna.

Radi se o teško zapošljivim skupinama, a Vlada kao kompenzaciju nudi samo 100 kuna veće naknade za nezaposlenost, koje nisu mijenjane još od 1996. godine.

Prijedlog da se radnicima s 20 godina staža osigura jedna dodatna naknada, s 25 godina dvije, a s 30 godina tri naknade, Kunst je ocijenio sarkastičnim i neprihvatljivim.

Vlada je također ustraje na prijedlogu skraćivanja otkaznih rokova na pola, zbog čega bi, primjerice, radniku s 20 godina staža otkazni rok umjesto šest mjeseci trajao samo tri mjeseca, rekao je Kunst.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara