Snimci s dna pokazali da nafta i dalje izlazi iz tankera Prestige

SNIMCI koje je načinila francuska istraživačka podmornica Nautilus pokazali su da zgusnuta nafta i dalje izlazi iz potonulog tankera Prestige, potvrdivši da je olupina pred španjolskom obalom još uvijek velika ekološka opasnost. 

Dramatične snimke koje je mini podmornica Nautilus načinila zaronivši na 3.5 kilometara dubine, do počivališta tankera na dnu Atlantskog oceana, pokazuju kako trake guste nafte, poput zubne paste iz tube, izlaze iz pukotina na pramcu i spiralno se dižu prema površini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Snimke su potakle strahove da bi se olupina mogla pretvoriti u izvor dugotrajnog zagađenja i dovele u pitanje teorije kako će se 60.000 tona nafte koja je ostala u tankovima Prestiga nakon potonuća stvrdnuti na ekstremnim hladnoćama oceanskog dna.

Iz zastarjelog 26-godišnjeg tankera s jednostrukom oplatom, koji se prelomio i potonuo 19. studenoga na 130 milja od obale španjolske Galicije, do sada se izlilo, kako se procjenjuje oko 17.000 tona teškog goriva koje je prevozio. Naftna mrlja zagadila je praktično cijelu obalu regije a više od 900 km od ukupno 1.212 km obale zatvoreno je za ribaranje i 800 km za izlov školjaka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara