Snimka na kojoj izraelski i libanonski vojnici piju čaj razbjesnila Hezbolah

KONTROVERZNA amaterska video-snimka na kojoj izraelski vojnici sa pripadnicima redovne libanonske vojske piju čaj, pojavila se prije dva dana najprije na izraelskoj TV postaji Channel 2.

Dan kasnije snimka je emitirana na Hezbolahovoj TV mreži al-Manar kao i na Hezbolahu naklonoj New TV, te je izazvala val negodovanja muslimanskog stanovništva, osobito Hezbolahovih pristaša u Libanonu.

Načinjena 10. ovog mjeseca, snimka prikazuje libanonske vojnike koji ljubazno nude izraelskim kolegama šalice čaja kojima su ih dočekali prigodom predaje lokalne vojarne smještene u gradu Marjeyounu.

Sve se to događalo u jeku žestokih izraelskih napada na Hezbolahove položaje u Libanonu, zbog čega ekstremna organizacija kao i dobar dio Libanonaca, osuđuje pripadnike sa snimke i naziva ih dezerterima.

Međutim, iz samog Marjeyouna tijekom proteklih dana pristizala su konfliktna izvješća o događajima u tom gradu. Na snimci se tako vidi dolazak dvaju izraelskih tenkova na ulaz vojarne iz koje se pak vide bijela zastava kako vijori u znak predaje.

Unutar zgrade Libanonci na snimci drže tacne sa šalicama čaja koje prilično ljubazno nude izraelskim vojnicima. No, pretpostavlja se kako su mogući neugodni dijelovi snimke izrezani te nisu emitirani.

Nakon javne objave snimke libanonski ministar unutrašnjih poslova Ahmed Fatfat zatražio je uhićenje zapovjednika vojarne generala Adnana Daouda, prenosi The Associated press. Službeni Libanon naime ne priznaje postojanje Izraela i svojim državljanima brani bilo kakve kontakte s Izraelcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim spomenutog sadržaja na snimci se može vidjeti i razgovor koji je zapovjednik Daoud u jednom trenutku vodio sa nepoznatim izraelskim vojnikom, a koji je CNN objavio na svojim internet stranicama.

Gen. Daoud: Ne bismo li trebali reći svojim šefovima?
Izraelski vojnik: Reci kome god hoćeš.
Gen. Daoud: Trebali bi smo ih obavijestiti o tome što se dogodilo.
Izraelski vojnik: Mi smo obavijestili (američkog predsjednika) Busha. Vi obavijestite koga god hoćete.
Gen. Daoud: Trebali bi smo i mi obavijestiti Busha.

CNN-ova dopisnica iz Libanona Octavia Nasr kazala je kako snimka najbolje odražava stanje u regularnoj libanonskoj vojsci koja se želi držati podalje od sukoba između Izraela i Hezbolaha.

Što se tiče ulaska Izraelaca u uglavnom kršćanima naseljen Marjeyoun, libanonske obavještajne službe tvrde kako Izraelci nisu imali poteškoća prilikom ulaska u grad jer se u njemu nisu susreli s nikakvim vojnim otporom.

Ministar Fatfat pak brani ostale vojnike koji su se pod zapovijedanjem generala Daouda predali Izraelcima, tvrdeći kako se radi o časnicima libanonske unutrašnje sigurnosti i vojnicima iz vojne obavještajne postrojbe.

Osim Fatfata, nekolicina libanonskih čelnika također osuđuje Daoudov čin nazivajući ga izdajom.


I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara