Snimka zatočenog izraelskog vojnika Šalita prikazuje ga živog i zdravog

Snimka zatočenog izraelskog vojnika Šalita prikazuje ga živog i zdravog

Tekst: I.Ka.
Foto: AFP

IZRAEL je iz zatvora oslobodio 18 Palestinki te je u zamjenu dobio videosnimku koja dokazuje kako je vojnik Gilad Šalit još uvijek živ. Snimka pokazuje Šalita živog i zdravog kako u rukama drži dnevne novine.

Izraelska televizija Channel 10 poručila je kako je Šalit živ te da u rukama drži dnevne novine s datumom 14. rujna iako se još uvijek ne zna hoće li snimku pustiti u javnost. To je prvi takav dokaz koji je Hamas ikada dao. Snimku će pregledati najviši predstavnici izraelskih vlasti među kojima je i premijer Benjamin Netanjahu. Premijer je kazao kako je to dokaz koji javnost mora vidjeti na kojem je Šalit živ te da je Hamas odgovoran za njegovu sudbinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ništa bez egipatskih i njemačkih posrednika

Palestinke koje su puštene na slobodu dolaze iz jednog dijela Gaze. Dogovor o puštanju su izraelske vlasti i predstavnici Hamasa sklopili na inicijativu Egipta i Njemačke. Njemački posrednik je Izraelcima izručio snimku Šalita.

Palestinski ekstremisti su na području Gaze 25. lipnja 2006. godine napali Izrael i oteli 19-godišnjeg vojnika. Za njegovo oslobađanje su se izraelske i palestinske strane dogovarale preko egipatskih posrednika, ove godine su im se pridružili i njemački posrednici, prenosi Reuters. Oslobađanje Šalita Palestinci pregovaraju s prestankom blokade na području Gaze, koja je gospodarski oslabila palestinsko područje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara