SNIMKE MOZGA MOGU OTKRITI RANE ZNAKOVE PSIHOZE

Snimke mozga mogu pomoći liječnicima u otkrivanju osoba sklonih obolijevanju od psihotičnih bolesti poput shizofrenije, objavili su znanstvenici.

Sofisticiranim tehnikama snimanja mogu se ustanoviti promjene u pojedinim dijelovima mozga prije ili tijekom razvoja bolesti. To će liječnicima omogućiti da počnu terapiju prije pojave simptoma bolesti ili da čak spriječe njezin razvoj.

´Činjenica da se progresivne promjene otkrivaju tek kad je bolest uznapredovala, ozbiljno utječe na liječenje psihotičnih poremećaja´, izjavio je Christos Pantelis sa Sveučilišta u Melbourneu.

Pantelis i njegovi kolege snimili su magnetskom rezonancom mozak 75 osoba s visokim rizikom obolijevanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako se prve snimke nisu razlikovale, nakon ponovljenog snimanja pacijenata koji oboljeli nakon 23. godine, ustanovili su određene razlike između dvije skupine bolesnika.

Znanstvenici, međutim, kažu da se još ne može utvrditi može li magnetska rezonanca poslužiti kao dijagnostička metoda. No, otkrili su da psihotični pacijenti imaju manje sive tvari u dijelovima mozga povezanim s društvenim ponašanjem, emocijama, pamćenjem i koncentracijom od zdravih osoba. Zato pretpostavljaju da bi te promjene mogle biti rani znakovi bolesti.

´Podaci pokazuju da pravodobno liječenje osoba s visokim rizikom obolijevanja može svesti na minimum uočene promjene na mozgu, pa čak i spriječiti razvoj bolesti´, naglasio je Pantelis.

Od shizofrenije - psihotičnog poremećaja koji karakterizira gubitak osjećaja za realnost, govorne smetnje i povučenost - boluje oko 45 milijuna ljudi diljem svijeta, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije. Još ih više boluje od drugih psihotičnih poremećaja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara