Snimke supruga veleposlanice Grabar Kitarović objavio otpušteni djelatnik veleposlanstva?

Snimke supruga veleposlanice Grabar Kitarović objavio otpušteni djelatnik veleposlanstva?

Tekst: V.Š./J.Š.
Foto: Arhiva

OSOBA za koju se sumnja da je snimala obitelj hrvatske veleposlanice u SAD-u pripadnik je službe osiguranja hrvatskog veleposlanstva Ivan Sarić.

Jutarnji list piše da je Sarić navodno snimao obitelj Kolinde Grabar Kitarović jer mu je odbila produljiti mandat u MVP-u, zbog čega je pobjesnio i u krugu službenika veleposlanstva navodno obećao da će joj se osvetiti.

Podsjećamo, ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković zatražio je hitnu provjeru navoda o korištenju službenog automobila u privatne svrhe u  veleposlanstvu u Washingtonu od strane supruga veleposlanice Kolinde Grabar Kitarović, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Dvije paralelne istrage

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno s tim pokrenuta je istraga i o neovlaštenom praćenju i snimanju članova diplomatskog osoblja i članova njihovih obitelji akreditiranih u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, snimke kako Jakov Kitarović službenom Toyotom razvozi djecu u školu, odlazi u šoping i na ručak pojavile su se na YouTubeu.

Ministarstvo je stoga od službe koja se brine za sigurnost diplomatskog osoblja i objekata zatražilo žurnu istragu. "Dok se ne utvrde sve činjenice i ne otkriju počinitelji ili eventualni nalogodavci, tog zakonom zabranjenog čina, stupanj sigurnosti hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu podignut je na višu razinu", priopćeno je iz Ministarstva.

Iz MVPEI-a vezano s korištenjem službenog automobila supružnika veleposlanika i veleposlanica dodaju kako "oni imaju ne samo pravo, već i obvezu sudjelovati u diplomatskim aktivnostima te im je zato nužno osigurati pretpostavke". Naravno, dodaju, to ovisi o prilici i događanju.

Korištenje službenog automobila odobrava veleposlanica ili za to ovlaštena osoba u diplomatskoj misiji. Je li bilo zloupotrebe u konkretnom slučaju, utvrdit će pokrenuta istraga, navode iz Ministarstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara