Snježno nevrijeme u Europi veseli turističke agencije

SNJEŽNO nevrijeme koje je zahvatilo dio Europe, od Austrije, Francuske, Njemačke, Švicarske do Španjolske dosad je u tim zemljema prouzročilo brojne nesreće na cestama, nestanak struje, ali i izmamilo je osmjehe na licima vlasnika turističkih agencija, piše Playfuls.com.

Austrijski turistički menadžeri izrazili su olakšanje jer je napokon pao snijeg, i to baš na vrijeme, u vrhuncu skijaške sezone koji traje od veljače do travnja. Izostanak snijega ozbiljno je zaprijetio skijaškoj industriji, koja je glavni dio austrijske turističke ponude kao i cjelokupne ekonomije tog područja.

Zbog snježnog je nevremena tristotinjak kamiona ostalo u noći s utorka na srijedu blokirano na cestama na jugu Austrije, dok je 12.000 kuća ostalo bez električne energije.

Unatoč kaosu koji je snježno nevrijeme prouzrokovalo na sjeveru Italije, alpska su skijališta napokon zasuta snijegom što će zasigurno ublažiti poražavajuću sezonu zimskog turizma.

Južna je Njemačka zasad najviše pogođena nevremenom, a meteorolozi tvrde da će nevrijeme potrajati barem do subote, te da će se oluja do tada proširiti i na središnju Njemačku.

Cestovni promet u južnoj Njemačkoj poremećen je zbog snijega i poledice zbog kojih je na cestama smrtno stradao dvoje ljudi uvelike je poremećen zbog velikih snježnih padalina. Zračna luka u Stuttgartu sinoć je otkazala dvadeset letova na kojima je trebalo biti oko tisuću putnika. 

Do prekida električne energije došlo je i u francuskim središnjim pokrajinama Auvergne i Lomousin gdje je bez struje trenutačno oko 100.000 ljudi.

Snijeg je prekrio i švicarski Davos gdje se upravo održava godišnji Svjetski gospodarski forum. Na petodnevnom susretu oko 2.500 političara, gospodarstvenika i zvijezda poput Bona i Petera Gabriela razgovarat će se, osim o politici i gospodarstvu, i klimatskim promjenama.

Snijeg je u Španjolskoj sa sniježnim padalinama od 20 do 25 centimetara u područjima nadmorske visine iznad 200 metara izazvao je zatvaranje zračne luke u Pamploni te brojnih morskih luka, a zbog snježne mećave iz škole je u srijedu izostalo oko 2.300 djece.

A.B.
Foto AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara