Sobol o ravnopravnosti spolova i nasilju nad ženama

SABORSKA zastupnica SDP-a i predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol izjavila je večeras u Osijeku kako se za ravnopravnost spolova u zakonodavstvu u Hrvatskoj učinilo i više nego se očekivalo, ali da je pravi posao, praktična primjena tih propisa, tek na redu.

Govoreći na tribini Foruma žena osječkog SDP-a, Sobol je istaknula kako se Hrvatska približava Europskoj uniji koja "ravnopravnost spolova štiti kao jedno od temeljnih ljudskih prava" te da su prava žena integralan i neodvojiv dio cjeline ljudskih prava.

Ocijenila je kako je ravnopravnost spolova jedan od elemenata suvremene demokracije te da podrazumijeva jednake polazne izglede u pristupu demokratskim institucijama te ostvarivanju građanskih i političkih prava.

Kazala je kako je Vlada Hrvatskom saboru dostavila prijedlog da se 22. rujna proglasi Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i da očekuje da će se iduće godine taj nadnevak početi i službeno obilježavati.

Ustvrdila je kako, iako se o tome nadnevku često govori, u državnom proračunu ima nerealiziranih 1,3 milijuna kuna za pomoć žrtvama zlostavljanja u obitelji.

(Hina) xivuč ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara