Socijalne skupine pavijana povezane s čovjekovom evolucijom

PAVIJANI žive u kompliciranoj sapunici koja odražava čovjekov društveni život, otkrili su američki znanstvenici u Botswani.

Jedna je studija pokazala da baš kao i ljudi, pavijani znaju kombinirati svoje poznavanje srodstva i socijalni rang. Sposobnost da se drugoga klasificira prema članstvu u nekoj socijalnoj skupini zahtijeva veliku pamet. Znanstvenici vjeruju da je takva socijalna kompleksnost možda pridonijela evoluciji čovjekovih mentalnih sposobnosti i jezika.

Da bi bolje istražili kako pavijan socijalno razmišlja, znanstvenici su proučavali osamdeset životinja u delti Okavanga u Botswani. Pavijanske skupine organizirane su u strogu hijerarhiju matrilinealnih obitelji. Na vrhu je matrijarh najbolje rangirane obitelji, a niže su njezini potomci.

Iduća je u liniji najviše rangirana ženka iduće, niže, obitelji, za kojom slijedi njezino potomstvo i tako dalje.

Ekipa znanstvenika pod vodstvom Dorothy Cheney s filadelfijskoga sveučilišta puštala je divljim ženkama pavijana snimke koje su simulirale svađu drugih dviju ženki.

Ženke koje su slušale znale su koje se ženke tuku, ali znale su i kojim obiteljima pripadaju: dominantnima ili subordiniranima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimke su obrađene tako da odaju dojam "promjene u rangu dominacije" unutar jedne obitelji, i između raznih obitelji. Promjena ranga među obiteljima izazvala je najviše zbrke.

U članku u časopisu Science istraživači su napisali: "Naši rezultati sugeriraju da pavijani svoje društvo organiziraju u hijerarhijsku strukturu utemeljenu istodobno na srodstvu i na rangu".

"Pritisak selekcije koji nameće život u složenim socijalnim skupinama možda je dakle pogodovao kognitivnim vještinama koje čine evolutivni preduvjet barem nekim komponentama ljudskoga ponašanja".

Jedna druga studija, također provedena na Sveučilištu Pennsylvania, pokazala je da dobroćudne majke pavijani uspješnije podižu mladunčad od neprijateljski nastrojenih majki.

(Hina) vm dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara