Socijalni forum: Poziv na jedinstvo protiv Busha

SVJETSKI socijalni forum u Bombayu u nedjelju je pozvao svijet na jedinstvo protiv američkog predsjednika Georgea W. Busha i njegova kolonijalizma, posebice u Iraku.

"Svijet se mora dići protiv Sjedinjenih Država koje dominiraju UN-om a nagomilale su oružja više od ostatka svijeta", rekao je Ramsey Clarke, bivši glavni tužitelj u SAD-u i dugogodišnji pacifist, pred stotinjak sudionika jednog od niza okruglih stolova na Forumu.

"Moramo srušiti Busha. On je počinio agresiju", rekao je Clark, ocijenivši rat u Iraku "visoko-tehnološkim terorizmom".

Kritika upućena SAD-u i kritika "prodaje" Iraka bili su glavna tema na brojnim okruglim stolovima i događanjima na Svjetskom socijalnom forumu.

Dobitnica Nobelove nagrade Iranka Shirin Ebadi je tako pozvala više od 100.000 antiglobalizacijskih demonstranata da učine pritisak na svoje vlade kako bi razmotrile odnose s američkom vladom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Indijska književnica Arundhati Roy priključila se Clarkovu tonu protiv SAD-a.

"Ako Sadam Husein zaslužuje da ga se ponižava javno na televiziji sat vremena, da mu se pregledavaju zubi i traže uši, onda to zaslužuje i George Bush", kazala je Arundhati Roy na forumu Resistance 2004 organiziranom u sklopu Socijalnog foruma u Bombayu.

"No, Forum nije samo anti-američko okupljanje", upozorio je Gautam Mody, jedan od glasnogovornika Foruma. "Anti-globalizacijsko okupljanje nije postalo i anti-američko okupljanje. Rekao bih samo da je odlučno protiv rata", dodao je.

Svjetski socijalni forum je prije svega okupljanje za dobru stvar tako da su se na njemu našli izbjeglice iz Butana, indijski seljaci ili južnokorejski pacifisti, čiji se glas ovdje može čuti.

Paralelno s forumom održava se i 4. svjetski parlamentrani forum koji okuplja 400 zastupnika. No taj je skup počeo polemikama nakon što su prosvjedovali Tibetanci tvrdeći da su ostali parlamentarci odbili primiti trojicu zastupnika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara