Socijalni partneri podržali PEP i PAL programe

SOCIJALNI partneri podržali su na današnjoj sjednici Gospodarsko socijalnog vijeća (GSV) Predpristupni ekonomski program (PEP) i Programski zajam za prilagodbu (PAL) Svjetske banke, jer bi to trebalo omogućiti porast standarda građana.

Iako će reforme koje će se provesti temeljem tih dokumenta biti bolne one su nužne, a u konačnici dovest će do rasta standarda i konkurentnosti domaćeg gospodarstva, rekli su novinarima predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade.

Ta dva dokumenta definiraju makroekonomsku stabilnost i ekonomski rast, usporavanje rasta vanjskog i javnog duga, fiskalnu konsolidaciju, smanjenje nezaposlenosti te reformu mirovinskog sustava i pravosuđa.

PAL je instrument koji podržava nastojanja Hrvatske za pridržavanje Europskoj uniji. Podijeljen je u tri dijela a svaki je dio "težak" 150 milijuna eura, rekao je ministar financija Ivan Šuker.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Socijalni partneri zaključili su da će, nakon što Vlada dobije mišljenje Europske komisije o PEP-u, zajedno razmotriti sve primjedbe i izraditi trogodišnji program, dodao je Šuker.

"Iako smo ocijenili da će reforme biti bolne, smatramo da su neophodne kako bi postigli osnovni cilj - pristup EU-u i rast standarda", rekao je predstavnik sindikata i dopredsjednik GSV-a Zdenko Mučnjak.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara