Socijalno partnerstvo: Uskoro prijedlozi kompenzacija za smanjivanje radnih prava

RADNA skupina Vlade, poslodavaca i sindikata uskoro bi trebala predložiti rješenja kojima bi se kompenziralo smanjivanje dijela radnih prava ako Hrvatski sabor usvoji predložene izmjene Zakona o radu (ZOR), najavljeno je iz Vladina Ureda za socijalno partnerstvo.

Poslodavci su već imenovali svoje predstavnike u radnu skupinu, a do kraja tjedna učinit će to sindikati i Ministarstvo rada i socijalne skrbi, nakon čega će početi usuglašavanje oko prijedloga izmjena ZOR-a, rekao je Hini predstojnik Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović.

Premijer Ivica Račan pozvao je socijalne partnere da u idućih nekoliko tjedana, dok je prijedlog izmjena ZOR-a u proceduri, pokušaju postići suglasje o mjerama za kvalitetniju zaštitu radničkih prava.

Pritom je spomenuo mogućnost povećanja naknada za nezaposlene i usvajanja Zakona o zaštiti radničkih potraživanja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Socijalni partneri također bi trebali uskladiti Zakon o posredovanju pri zapošljavanju, kao i zakone o mirovinskom i zdravstvenom osiguranju s najavljenim izmjenama ZOR-a, dodao je Begović.

Zamjenica ministra rada i socijalne skrbi Vera Babić izjavila je da izmjene ZOR-a neće biti upućene na konačno usvajanje dok se s njima ne usklade ostali radno-socijalni propisi.

Radna skupina mogla bi prvo predložiti usvajanje usuglašenih instituta, poput inspekcije rada, zaštite na radu i zaštite prava iz kolektivnih ugovora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara