Sojuz poletio s kozmodroma Bajkonur

RUSKA raketa Sojuz koja je na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) povela novu posadu koju čine ruski astronaut Sergej Krikaljov, te astronauti američke i europske svemirske agencije John Philips i Roberto Vittori poletila je u petak ujutro s ruskog kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu

Krikaljov i Philips će ostati šest mjeseci na postaji, a Vittori će se vratiti na Zemlju za deset dana zajedno s dosadašnjom posadom koju čine Saližan Šaripov i Leroy Chiao, koji su na ISS-u od listopada.

"Polijetanje je bilo potpuno uspješno", rekao je novinarima Anatolij Perminov, čelnik Ruske svemirske agencije Roskosmos.

Otkad američka raketa Columbia nije uspjela prizemljiti nego je eksplodirala iznad Teksasa u veljači 2003., pri čemu je poginulo svih sedam astrounatua, Rusija šalje misije na postaju na manjoj raketi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nova posada trebala bi na Međunarodnoj svemirskoj postaji za mjesec dana dočekati Discovery, čime će on biti prva američka svemirska letjelica koja će doći na postaju nakon tragedije Columbije.

Desetak minuta nakon polijetanja Sojuza, kapsula s posadom odvojila se od rakete i započela samostalan let prema ISS-u. Očekuje se da će na njega pristati u nedjelju ujutro.

Astronaut Roberto Vittori, koji je rekao da bi na svemirsku postaju volio ponijeti talijansku hranu i malo vina, ponio je sa sobom na svemirsku postaju kopiju europskog ustava, ključnog dokumenta Europske unije čija je ratifikacija u tijeku u zemljama članicama, a da bi stupio na snagu potrebno je da ga prihvati svih 25 zemalja EU.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara