Šokantan podatak koji je Vlada željela sakriti: U Hrvatskoj ima oko 335.000 nezaposlenih!

Foto: Arhiva

BROJ nezaposlenih Hrvata u siječnju 2011. popeo se na 334.327! Do ove brojke nije lako doći, s obzirom da ju je Hrvatski zavod za zapošljavanju u svom izvješću dobro zakamuflirao, a to objašnjava i zbog čega je objava brojke nezaposlenosti ovaj mjesec neobjašnjivo kasnila. Uz ovu brojku svakako još treba navesti i da se procjenjuje kako u Hrvatskoj ima i oko 70.000 radnika koji uopće ne primaju plaću zbog katastrofalnih stanja u njihovim firmama.

> HZZ: Nezaposlenost i zapošljavanje u siječnju 2011. godine

HZZ je na svojim internetskim stranicama objavio dokument koji pokazuje stanje na tržištu rada u siječnju 2011. godine, uz posebno objašnjenje kako je "fokus javnosti u zadnje vrijeme bio usmjeren na anketnu i registriranu stopu nezaposlenosti". No, u samom se dokumentu podaci o registriranoj stopi nezaposlenosti nigdje ne mogu pronaći, a broj nezaposlenih morate izračunati sami na osnovu grafova u kojima su je pokušali prikriti.

31.000 ostala bez posla, 16.000 se zaposlilo

Može se tako iščitati kako je broj nezaposlenih u siječnju s obzirom na ožujak porastao za oko 31.000, dok se broj zaposlenih povećao za oko 16.000. S obzirom da je u prosincu prošle godine u Hrvatskoj bilo oko 320.000 nezaposlenih, ispada da ih je krajem siječnja bilo čak 335.000! Taj podatak u izvješću HZZ-a, doduše, nije jasno naveden, a istaknute je tek da je anketna nezaposlenost porasla za 0,2 posto i da je u siječnju iznosila 12,6 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je, poručuju iz HZZ-a, jedina stopa koja se uzima u obzir u usporedbi s ostalim europskim zemljama. Međutim, i sami priznaju da je registrirana nezaposlenost, koja je u prosincu prošle godine iznosila 18,8 posto, a koju su Hrvati navikli pratiti, obično za 30-ak posto veća od anketne. Opet naglašavamo, HZZ u svom izvješću niti na jednom mjestu ne navodi kolika je registrirana nezaposlenost u siječnju 2011. godine.

Što je sve HZZ-u bitnije od točne brojke nezaposlenih

Umjesto toga navode tek podatak kako će se broj nezaposlenih u lipnju smanjiti zbog sezonskih poslova, te kako je nezaposlenost u siječnju tradicionalno na najvišem nivou i to zato što "početkom godine osobe koje koriste pojedina socijalna prava (dječji doplatak, besplatni prijevoz i sl.) u tom razdoblju trebaju potvrdu o prijavi na HZZ radi ostvarenja takvih prava". Cijelo je izvješće sastavljeno tako da prikrije realan broj nezaposlenih pa se HZZ čak hvali da su vidljiva "pozitivna kretanja", što objašnjava statističkim podatkom da se međugodišnja stopa zapošljavanja povećala za 56,1 posto.

Tvrde i da je stopa ulazaka u nezaposlenost smanjena za 16,4 posto (što bi trebalo značiti da ima sve manje otkaza), ali tvrde da se stopa ulaska u nezaposlenost iz redovitog obrazovanja povećala za 20,7 posto, a iz neaktivnosti za 43,6 posto. "Međugodišnji rast nezaposlenosti usporio se s 10,4 posto u studenom 2010. na 9,7 posto u prosincu 2010. te na 8 posto u siječnju 2011. a očekuje se i daljnje usporavanje rasta nezaposlenosti", navodi HZZ.

Iz izvješća također možemo doznati da 53,6 posto nezaposlenih čine žene (oko 180.000), a 46,4 posto muškarci (oko 155.000), te da je najviše nezaposlenih u dobi od 25 do 34 godine (25,4 posto), a najmanje u dobi iznad 55 godina (13,2 posto). Većinu nezaposlenih čine osobe sa srednjom stručnom spremom (62,6 posto), dok osobe niže razine obrazovanja čine 28,1 posto, a osobe više i visoko obrazovane 9,3 posto od ukupnog broja nezaposlenih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara