Šokantna snimka školske kamere: Bivši učenik u Brazilu ubio 12 učenika

Šokantna snimka školske kamere: Bivši učenik u Brazilu ubio 12 učenika

Foto: Globo, AFP
Video: Youtube

23-GODIŠNJI Brazilac Wellington Menezes de Oliveira u osnovnoj školi Tasso da Silveira u Rio de Janeiru ubio je najmanje 12 djece i, prema nekim medijima, ranio ih 22, prije nego što ga je ubila policija.

Na Youtubeu je objavljena snimka školske kamere u kojoj se vidi napadač i djeca koja hodnikom bježe iz škole. Neka od njih su ranjena, drže se za rane i posrću.

U ranijim izvještajima govorilo se o 13 mrtvih, uključujući i napadača, ali medijska nagađanja napokon je službenom izjavom za CNN potvrdilo brazilsko Ministarstvo zdravstva, koje je također objasnilo da se De Oliveira nije ubio nego ga je upucala policija. Iz policije je potvrđeno tek da je bilo razmjene metaka između njihovih djelatnika i De Oliveire.

Sva ubijena i ranjena djeca su u dobi između 11 i 14 godina, javlja brazilski Globo.  Među ranjenicima je 12 dječaka i šest djevojčica. Najmanje jedna ranjena osoba je u kritičnom stanju, nakon što je pogođena metkom u glavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HIV pozitivan bivši učenik na samoubilačkoj misiji

De Oliveira je bio naoružan s dva pištolja kalibra .38. U školu je ušao oko 9 ujutro po lokalnom vremenu, javlja brazilski dnevni list O'Dia. Odmah je počeo nasumično pucati po učenicima škole koju je nekad i sam pohađao.

Globe javlja da je najprije pucao u dva dječaka koja je zatekao na ulazu u školu. Jednog je pogodio u glavu, a drugog u ruku. Svoj krvavi pohod nastavio je i unutar školske zgrade. Još nije jasno što je De Oliveiru motiviralo na ova stravični masakr. Navodno je ostavio i oproštajno pismo, što pokazuje da se iz škole nije planirao vratiti živ. Potvrđeno je da je u pismu, između ostalog, naveo da je HIV pozitivan.

"Samo je ušao u školu i počeo pucati", potvrđeno je iz ureda za odnose s javnošću policije u najvećem brazilskom gradu. Svjedoci tvrde da je ispalio više od 100 metaka. Prema napisima u lokalnim medijima, napadač je policajcima prije smrti doviknuo kako je "ovo njegova izjava".

"Bilo je to pravo krvoproliće. Bilo je užasno", rekao je otac jednog od dječaka koji je bio u školi u trenutku pucnjave.

Na nogometnom igralištu pokraj škole improvizirana je terenska bolnica, gdje se ranjenicima pružala prva pomoć.

Pukovnik Ibis Pereira iz vojne policije u Riju potvrdio je da incident nije povezan s bandama koje su gotovo svakodnevni uzročnik nasilnih ispada u tom gradu. "Bivši učenik došao je u školu s oružjem. Nije poznato zbog čega je pucao", kaže Pereira.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara