Solana: Europska unija ne može presudno djelovati na rezoluciju o Iraku

Visoki predstavnik Europske unije za sigurnosnu i vanjsku politiku Javier Solana priznao je da europske države ne mogu presudno utjecati na rezoluciju UNa o iračkoj krizi.

"Odluke o Iraku donose se u Vijeću sigurnosti UN-a, a pogledi članica EU-a koje su članice Vijeća sigurnosti razlikuju se. Europska unija ne može voditi Vijeće sigurnosti jer su u njemu države koje imaju svoje obveze i u ovom trenutku ih ne vezuju odluke EU-a", rekao je Solana na konferenciji za novinare u petak ujutro nakon radnog sastanka sa slovenskim premijerom Antonom Ropom.

Dodao je međutim da unatoč razlikama u Europskoj uniji postoji slaganje u nekoliko elemeneta glede iračke krize, a to su: razoružavanje Iraka, centralna uloga UN-a u rješavanju krize, važnost uloge međunarodnih inspektora za razoružanje, te stajalište da je upotreba sile protiv Iraka krajnje sredstvo.

Solana je dodao da je element u kojemu se članice EU-a slažu i zabrinutost za posljedice koje bi eventualni rat u Iraku imao na cijelu regiju i bliskoistočni mirovni proces.

Slovenski premijer Rop istaknuo je kako očekuje da će Solanin posjet pripomoći odluci slovenskih birača da se na referendumu o uključenju u EU i NATO u nedjelju 13. ovog mjeseca odluče za obje organizacije koje su "dva lica iste medalje".

Solana je rekao da je pred slovenskim biračima veliki izazov i da je njihova zemlja dobar primjer kako se u relativno kratkom vremenu može ispuniti uvjete za pristupanje Europskoj uniji i NATO savezu.

"Slovenija je bila među prvim državama u skupini kandidatkinja za uključenje koje su ispunile svoje domaće zadaće, te preuzele dužnosti i obveze potrebne da postanu dobre partnerice EU-a i NATO saveza. Uključenje je za Sloveniju fantastična prilika za međunarodnu profilaciju", pojasnio je Solana.

Visoki povjerenik EU-a pojasnio je u vezi s dilemama koje slovenski birači imaju u pogledu razlika između dvije asocijacije da kolektivnu sigurnost EU-a osigurava NATO savez, što je razlog da je većina članica Europske unije istodobno i u NATO-u.

(Hina) fl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara