Solana: Hrvatska ostvarila veliki napredak

Solana: Hrvatska ostvarila veliki napredak
VISOKI predstavnik za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana izrazio je u petak zadovoljstvo zbog velikog napretka koji je Hrvatska pokazala posljednjih mjeseci te je podsjetio na obvezu Hrvatske u odnosima s Haškim sudom, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Solana se u petak u Bruxellesu sastao s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom. Kako se kaže u priopćenju, oni su razmijenili mišljenja pred sastanak Europskog vijeća sredinom ovog mjeseca na kojem Republika Hrvatska očekuje odluku Europskog vijeća o datumu za početak pregovora o članstvu u Uniji.

"Solana je ministru Žužulu potvrdio zadovoljstvo zbog velikog napretka kojeg je Republika Hrvatska pokazala posljednjih mjeseci ispunjavanjem svih kriterija i uvjeta za članstvo u Europskoj uniji te podsjetio na obvezu Hrvatske u odnosima s Tribunalom u Haagu...Solana je naglasio da države članice Europske unije iznimno cijene napredak Hrvatske u pripremama za članstvo", kaže se u priopćenju Ministarstva.

Dodaje se da je Žužul Solani prenio odlučnu namjeru hrvatske Vlade za potpunom suradnjom s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Haagu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Žužul je nakon susreta sa Solanom izjavio kako je uvjeren da će Hrvatska sredinom prosinca dobiti konkretan datum za početak pregovora o punopravnom članstvu u Europskoj uniji, dodaje se u priopćenju.

Žužul je u Bruxelles doputovao u sklopu kratke europske turneje tijekom koje je prvo posjetio London u četvrtak, a kojoj je cilj objasniti što Hrvatska poduzima nakon što je koncem studenoga glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u izviješću Vijeću sigurnosti UN-a ocijenila kako je haški optuženik general Ante Gotovina "jedina preostala prepreka u suradnji Hrvatske s Haškim sudom".

(Hina) xpp ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara