Solana i Larijani na pregovorima u Turskoj

JAVIER SOLANA, šef vanjske politike EU, danas je otputovao u Tursku, gdje će s glavnim iranskim nuklearnim pregovaračem Alijem Larijanijem razgovarati o iranskom nuklearnom programu.

To je prvi susret koji dužnosnici EU održavaju s Irancima nakon što je Vijeće sigurnosti u ožujku dogovorilo sankcije protiv Irana zbog odbijanja prestanka obogaćivanja urana, koji se, ako se dovoljno obogati, može koristiti kao komponenta bojeve glave u nuklearnoj bombi.

Postoji nada da će sastanak izroditi nekakvim dogovorom koji bi trebao dati nadu u budućnost diplomatskog rješavanja iranske nuklearne krize, posebno nakon što su iranski predstavnici u zadnjih nekoliko dana malo smanjili agresivnu retoriku, što bi moglo ukazivat i na to da su spremni popustiti na nekim poljima, iako je iransko ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju ponovno ponovilo kak ne namjerava prestati obogaćivati uran, a Mahmoud Ahmadinedžad sankcije Vijeća sigurnosti nazvao ilegalnim i zarekao se da neće prestati s programom.

I sam Solana je prije odlaska na put izjavio kako ne očekuje velike pomake, i da šanse za iznalaženjem nekog konkretnog dogovora procjenjuje na 50-50.

Solana je svoj put najavio u ponedjeljak, kad su se europski ministri vanjskih poslova dogovorili oko sankcija Iranu, i to čak i jačih od onih koje je predložila najnovija rezolucija UN-a.

Istodobno, jučer je Ahmadinedžad pozvao SAD, odnosno predsjednika Georgea Busha, na javnu televizijsku debatu o bilateralnim pitanjima i globalnim problemima. Amerikanci su to odbili.

J.D.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara