Solana i Papandreou pred sastanak s Powellom

PREDSTAVNIK Europske unije  je u Bruxellesu pred sastanak s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom kazao da će inzistirati na davanju glavne uloge u izgradnji Iraka Ujedinjenim narodima.

"Europska unija želi jaku ulogu UN-a u svim fazama iračke krize", rekao je novinarima grčki ministar vanjskih poslova Georgios Papandreou pred sastanak s Powellom u sjedištu NATO-a.

Powell je posjet Bruxellesu započeo tijekom jutra sastankom s glavnim tajnikom NATO-a Georgeom Robertsonom, a trebao bi se sastati i s brojnim ministrima vanjskih poslova NATO-a i EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Međutim, Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana upozorio je da je prerano govoriti o financijskoj pomoći Europske unije obnovi Iraka.

"Ne mislim da ćemo sada govoriti (s Powellom) o financijskoj pomoći" obnovi Iraka, rekao je Solana. Najprije treba "odgovoriti na pitanja" kao što su uloga UN-a i stanje mirovnog procesa između Izraelaca i Palestinaca, dodao je.

Papandreou je također izrazio nadu da će razgovori s Powellom biti "otvoreni i iskreni", te je rekao da će se govoriti i o obnovi transatlantskih veza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara