Solana kritizira makedonske izbore

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izrazio je u utorak žaljenje zbog loše organizacije lokalnih izbora u Makedoniji i pozvao Skoplje i Atenu da brzo pronađu kompromis o imenu te bivše jugoslavenske republike, javljaju agencije.

"Mislim da su izbori mogli biti bolji", rekao je Solana na zajedničkoj novinskoj konferenciji s makedonskim premijerom Vladom Bučkovskim, koji boravi u posjetu Bruxellesu.

Nije, međutim, kazao da bi izborne nepravilnosti mogle ugroziti izglede Makedonije za otvaranje pristupnih pregovora s EU.

Makedonija je prošle godine podnijela službeni zahtjev za članstvom u EU. Europska komisija trebala bi kasnije tijekom ove godine dati svoje mišljenje o tome mogu li pregovori početi. Skoplje se nada da će pristupne pregovore s EU započeti iduće godine.

"To nije bio najsretniji dan za Makedoniju (...), no za sve postoji rješenje", rekao je Solana, a prenosi France presse.

Solana je makedonskom premijeru također kazao kako bi svu energiju trebao posvetiti reformama, osobito pripremama za decentralizaciju, priopćeno je iz Solanina ureda u Bruxellesu.

Nezadovoljstvo lokalnim izborima u Makedoniji izrazila je i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Makedonski premijer priznao je da bi Makedonija trebala izmijeniti izborni sustav kako bi spriječila pojavu nepravilnosti na idućim parlamentarnim izborima.

Dvojica dužnosnika razgovarala su i o osjetljivom pitanju službenog imena Makedonije.

Solana je izrazio uvjerenje da je rješenje moguće pronaći "brzo", dodajući da je o tome u utorak razgovarao s UN-ovim izaslanikom Matthewom Nimetzom.

Nimetz je nedavno predložio naziv "Republika Makedonija-Skoplje", no Makedonci su ga odbili.

Grčka osporava svojem susjedu pravo na ime Makedonija, koje smatra dijelom helenske kulturne i povijesne baštine.

(Hina) xzt ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara