Solana: Odbacivanje ustava oslabilo bi EU

Odbacivanje ustava EU oslabilo bi glas Europe u svijetu i oduševilo američke neokonzervativce, rekao je u ponedjeljak visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

Obraćajući se francuskim studentima samo šest tjedana uoči ključnog nacionalnog referenduma na kojemu, prema svim ispitivanjima, vode protivnici ustava, Solana je rekao da je Francuska posebno odgovorna da obnova europskog osnivačnog ugovora bude uspješna.

"Odbacivanjem ustava riskirate uskraćivanje nade u bolju Europu i veću ravnotežu u svijetu", rekao je Solana u neizravnoj aluziji na Chiracov poziv za multipolarni svijet.

"Neki među nama odbacuju ustav tvrdeći da izdaje države nacije na oltaru europskog federalizma. No neki američki neokonzervativci također mu nisu naklonjeni upravo zato jer ga smatraju znakom novog jačanja europske moći", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Solani nije jasno kako isti ustav u nekim zemljama može biti kritiziran kao neoliberalan, a u drugima kao previše federalan, socijalan i politički.

Globalizacija i drugi uzroci gospodarske tjeskobe bez ustava neće jednostavno nestati, upozorio je.

"U vrijeme kada se proširila na 25 članica, Europa treba novi osnivački ugovor. Treba novi ugovor povjerenja", rekao je. "Šest zemalja osnivača, među kojima i Francuska, imaju posebnu odgovornost da obnova tog ugovora bude uspješna. O tome se radi", naglasio je Solana.

(Hina) xzt ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara