SOLANA: PROŠIRENA EU NEĆE PROMIJENITI POLITIKU PREMA RUSIJI

Europska unija neće zbog proširenja promijeniti svoju politiku prema Rusiji, rekao je za njemački nedjeljni tisak visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

"Nije nam svake godine potreban novi oblik" strategije prema Rusiji, rekao je Solana za Welt am Sonntag.

"Budemo li dobro ispunjavali svoje dužnosti, pronaći ćemo rješenja na obostrano zadovoljstvo", naglasio je, dodajući kako bi EU i Rusija mogle postići kompromis oko dva ključna pitanja.

Prema Solaninim riječima, EU bi mogla popustiti "ruskom zahtjevu za ublažavanjem viznog režima za putovanja u EU", dok bi Moskva mogla ispuniti "želju EU-a o sporazumima o repatrijaciji s Rusijom".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija odbija proširiti sporazum o partnerstvu i suradnji s EU-om na deset novih članica koje u Uniju ulaze 1. svibnja. Strahuje, naime, da bi njezino gospodarstvo moglo trpjeti primjeni li povoljne trgovinske uvjete iz sporazuma s Petnaestoricom i na nove članice. Gospodarske štete mogla bi trpjeti i gubitkom pogodnosti iz bilateralnih sporazuma koje je sklopila s nekim od novih članica EU.

Prema Solani, EU ima u rukavu skriveni adut jer Rusija, želi li ući u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), treba potporu Bruxellesa.

(Hina) xzt ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara