Solana s Washingtonom pokreće dijalog o odnosima s Kinom

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana posjetit će sljedeći tjedan Washington, gdje će započeti strateški dijalog s Sjedinjenim Državama o odnosima s Kinom.

Iz Solanina ureda u petak je priopćeno je da će se sastati s državnom tajnicom Condoleezzom Rice i savjetnikom za nacionalnu sigurnost Stephenom Hadleyem te će se obratiti Odboru za međunarodne poslove Zastupničkog doma.

Između EU-a i SAD-a postoje nesuglasice zbog namjere Bruxellesa da ukine embargo na prodaju oružja Kini, uvedenog nakon krvavog gušenja prodemokratskih demonstracija na trgu Tiananmen 1989. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
EU trenutačno oklijeva s ukidanjem embarga zato što je Kina nedavno usvojila antisecesionistički zakon, koji joj dopušta uporabu sile ako Tajvan proglasi neovisnost, a dijelom i zbog velikog protivljenja SAD-a i Japana.

Prema europskim izvorima, Solana očekuje da će smanjiti napetosti oko toga pitanja pokretanjem šireg, redovitog transatlantskog dijaloga o tome kako integrirati rastuću kinesku gospodarsku, političku i vojnu moć u kooperativni međunarodni sustav.

(Hina) xsv ysv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara