Solana traži brzu implementaciju državnih institucija

VISOKI predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana u četvrtak je u Beogradu pozdravio novu uniju Srbije i Crne Gore, ali je pritom pozvao i na brzu implementaciju novi državnih institucija.

Tijekom poslijepodneva Solana se sastao s Vojislavom Koštunicom, crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem i kandidatom za predsjednika Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem.

Nakon tih razgovora ponovio je zadovoljstvo potpisivanjem Povelje o novoj državnoj zajednici. ´Ali to nije kraj. Sada se mora provesti Povelja, brzo i u dobroj vjeri´, rekao je Solana.

Ocijenivši današnje razgovore iznimno dobrim, on je dodao i da će Europska unija na svojem summitu u lipnju znati to cijeniti.

Koštunica je novinarima rekao da je dobro što je očuvana zajednička država, što o nezavisnosti Crne Gore sada malo tko priča i što Europa pokazuje zanimanje za ovaj dio Balkana.

Zadovoljstvo razgovorima izrazio je i crnogorski premijer Milo Đukanović koji očekuje da će se do kraja veljače oformiti i institucije nove zajedničke države.

Beogradski mediji prenose i da je u razgovorima srpskog premijera Zorana Đinđića i Solane došlo do razilaženja u gledištima oko Kosova, budući da Solana prvo zahtijeva da se govori o standardima pa potom o statusu Kosova.

Đinđić pak smatra da međunarodna zajednica treba uvažavati stajališta Beograda o svim pitanjima, te da se moraju znati granice države.

Najavio je i da će se pismom o tome obratiti i Vijeću sigurnosti UN-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara