Solana u Beogradu na razgovorima o državnoj zajednici

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izjavio je u četvrtak u Beogradu, nakon susreta s predsjednikom državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozarom Marovićem, da se nada da će u razgovorima s dužnosnicima Srbije i Crne Gore i državne zajednice postići dogovor o funkcioniranju državne zajednice, kao i da će SCG do kraja ispuniti svoje obveze prema Haaškom sudu.

Kako je nakon susreta sa Solanom najavio predsjednik SCG Marović, očekuje se da se do kraja dana postigne sporazum država-članica kojim će se regulirati status državne zajednice, koji bi omogućio i izmjenu Ustavne povelje SCG.

Po Sporazumu o izmjeni Ustavne povelje SCG, kako je u četvrtak javila agencija Beta, mandati sadašnjih zastupnika u Skupštini SCG bili bi produženi, a neposredni izbori za zajednički parlament bili bi održani u obje države-članice onda kad se održe izbori za republičke parlamente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mandati sadašnjim zastupnicima parlamenta SCG, naime, nedavno su istekli. Po Ustavnoj povelji, novi saziv trebao bi biti izabran na neposrednim izborima, ali - za razliku od Skupštine Srbije - crnogorski parlament dosad je odbijao donijeti neophodan zakon o izboru zastupnika za parlament SCG.

Visoki predstavnik Solana tijekom dana sastat će se u Beogradu s predsjednicima Srbije i Crne Gore Borisom Tadićem i Filipom Vujanovićem, premijerima Vojislavom Koštunicom i Milom Đukanovićem, te ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem.

(Hina) xttag ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara