SOLANA U LJUBLJANI: EU ĆE POMOĆI SRBIJI I CRNOJ GORI

Visoki predstavnik EUa za vanjsku i sigurnosnu politiku izjavio je u četvrtak navečer nakon sastanka sa slovenskim predsjednikom Janezom Drnovšekom na Brdu kod Kranja da je smrt srbijanskog premijera Zorana Đinđića veliki gubitak za zajednicu Srbije i Crne Gore, ali da ta država ima perspektivu jer su njezini čelnici voljni nastaviti Đinđićevim putem.

"Novo vodstvo Srbije i Crne Gore odlučno je da nastavi Đinđićevo djelo i njegove snove. Uvjeren sam da će prevladati ovaj šok jer su odlučni i jedinstveni, pa će u to nastojanje uložiti sve svoje napore. Srbija i Crna Gora mlada je i nova država koja ima mnogo mogućnosti", rekao je Solana koji je u ranije planirani posjet Sloveniji doputovao u četvrtak navečer nakon posjeta Beogradu.

Solana je dodao da će u tom smislu Europska unija pomoći Beogradu i Podgorici svim raspoloživim ekonomskim i političkim mjerama.

Solana je među mehanizmima kojima Bruxelles raspolaže spomenuo sporazume o stabilizaciji i pridruživanju za zemlje u regiji, te dodao da bi EU u sadašnjoj situaciji za Srbiju i Crnu Goru možda morao "prihvatiti i neke nove, dodatne mehanizme". O tome će, kako je precizirao, idućeg tjedna obavijestiti čelnike EU-a, te ih potaknuti da raspravljaju o stanju u regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slovenski premijer Janez Drnovšek izrazio je šokiranost atentatom na Đinđića.

"Nadam se da će to otrijezniti mnogo ljudi u Srbiji i da će se započeti put nastaviti", rekao je slovenski predsjednik Drnovšek koji pozadinu događaja vidi u problematičnim odnosima politike i organiziranog kriminala.

Solana će svoj posjet Sloveniji nastaviti i u petak, kad će se susresti s premijerom Antonom Ropom, te o Europskoj uniji govoriti studentima Pravnog fakulteta u Ljubljani.

(Hina) fl nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara