Solana: Vlada RH čini sve što može u suradnji s Haagom

VISOKI predstavnik Europske unije (EU) za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana ocijenio je u petak, nakon razgovora s hrvatskim šefom diplomacije u Bruxellesu, da službeni Zagreb čini sve što može u suradnji s haaškim sudom te je izrazio nadu da će ti napori uroditi plodom.

Ministar Miomir Žužul je drugoga dana boravka u sjedištu EU-a prenio kakva su očekivanja Zagreba u dinamici približavanja uniji s ozbirom da se uskoro očekuje objava mišljenja (tzv. avisa) Europske komisije na zahtjev za članstvom koji je Hrvatska uputila, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

U priopćenju se dodaje i da je Žužul zatražio potporu Javiera Solane u procesu donošenja odluke o RH u Vijeću ministara Europske unije."Mislim da hrvatska vlada čini sve što može u suradnji s Haaškim sudom", rekao je Solana nakon sastanka u izjavi koju je prenio Hrvatski radio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Da bi Sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koji je Hrvatska s EU potpisala 2001., stupio na snagu, trebaju ga ratificirati sve članice EU, a dosad to, osim Italije u kojoj se taj proces otegnuo, nisu učinile Velika Britanija i Nizozemska, obje nezadovoljne upravo suradnjom Zagreba s Haaškim sudom.

Visoki predstavnik je u petak izrazio uvjerenje da će napori Hrvatske u suradnji s Haagom biti plodnosni, prenio je radio.

Solana je, također prema radijskoj vijesti, kazao da je EU vrlo zadovoljna prvim potezima nove hrvatske vlade, koju je pozvao da nastavi surađivati sa susjedima i provoditi započete reforme.

Hrvatska će nastaviti odrađivati svoj dio posla na putu pripreme za ulazak u EU i NATO i pritom bi bilo dobro ne opterećivati se datumom prijema, rekao je za radio ministar Žužul.

"Ono što ostaje naš prioritet i bit će naš prioritet je to da smo mi čvrsto na tom putu i da nam ti datumi više služe kao nekakvi orijentiri (...) a ne čvrste točke koje moramo prijeći", zaključio je Žužul.

Solana je prihvatio poziv ministra Žužula da uskoro posjeti Hrvatsku, dodaje se u priopćenju MVP-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara