Solana: Vrijeme je da se promijeni orijentacija u Iraku

VISOKO predstavnik EU za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana u četvrtak je, u razgovoru za njemačku televizijsku postaju ZDF, upozorio na dramatičnu situaciju u Iraku ocijenivši da je vrijeme da se tamo "promijeni orijentacija".

"Vrijeme je da se nešto promijeni, da se promijeni orijentacija jer situacija ne može biti riješena bez političke dimenzije, bez brzog prebacivanja suvereniteta Iračanima", rekao je Solana, dan nakon napada na bazu talijanskih vojnika u Nasiriji.

"Nije pitanje poslati više vojnika u Irak, nego donijeti političku odluku. Vojnike tamo smatraju okupacijskom silom: to treba promijeniti tako da Iračani dobiju dojam da kontroliraju zemlju i da su stvarno oslobođeni diktature", dodao je Solana.

Solana, koji je trenutačno u posjetu Berlinu gdje se u srijedu sastao s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederrom i ministrom vanjskih poslova Joschkom Fischerom, izrazio je šokiranost sve trojice nakon atentata u kojem je prema posljednjim podacima poginulo 28 osoba.

"Razgovarali smo o situaciji u Iraku i doprinosu EU-a kako bismo poboljšali mjere sigurnosti", istaknuo je Solana i napomenuo da je EU već učinila dosta za Irak "stavivši na stol mnogo novaca".

U međuvremenu, u četvrtak ujutro, američka je vojska objavila da je još jedan njezin pripadnik ubijen u Iraku. Bomba postavljena uz cestu aktivirana je u trenutku prolasku vozila Humvee, pri čemu su dvojica američkih vojnika ranjena, a jedan je kasnije preminuo od posljedica ranjavanja. Ovime je broj američkih vojnika poginulih od 1. svibnja, kada je američki predsjednik George W. Bush proglasio kraj ratnih operacija, narastao na 156.

(Hina) bis dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara